| Fonalda, A fonal webáruház

Pamut fonal - Fonal kisokos - 1. rész

Vajon mindent tudsz a fonalakról, vagy elveszel a kínálatban?

100 % pamut fonal

Mire tudjuk használni a tiszta pamut fonalat? Milyen tulajdonságai vannak? Milyen technikával dolgozhatunk a 100 % tiszta pamut fonalnál?

Természetes alapanyag, mely nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik. Bőrbarát, a pamut fonal az esetek elenyésző hányadában allergizál, az is legtöbbször a festék vagy a színezék miatt van, nem magától az alapanyagtól. A pamut fonal ideális alapanyag ruha neműhöz, hiszen az elkészült darab nagyon jó nedvszívó, jó légáteresztő, ami a tavaszi – nyári időben alapkövetelmény egy ruhadarabbal szemben. Nagyon jó a pamut fonal szakítószilárdsága, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy jó strapabíró fonalról beszélünk. Nagyon ritka esetben szakad, vagy foszlik ez a fonal. Egyes pamut fonalakat mercereznek, ami a szakítószilárdságukat tovább növeli, másrészt szép, selymes fényt ad a fonalnak.

A pamut fonalból készül termék könnyen kezelhető, akár mosógépben is mosható. Bár nem ajánlanám a 90 fokon való mosást a 2000 fordulatszámos centrifugázással kombinálva, mert könnyen meglepődhetünk, ha felnyitjuk a mosógép ajtaját a művelet végén.

40 – 60 fokon azonban nyugodt szívvel moshatjuk a pamut fonalból készült holmikat, a centrifugát inkább kisebb fordulatszámmal ajánlanám használni. Száradáshoz a pamut fonalból készült holmikat ajánlatos fektetve szárítani, egyes termékeket (kendő, stóla) kigombostűzni, a megfelelő formatartás miatt.

A pamut fonal kellemesen puha tapintású, nagyon szép tartása van. Tulajdonképpen bármelyik technikával feldolgozható ez az alapanyag. Lehet kötni – horgolni – knookolni – tuniszi horgolással feldolgozni, minden esetben szép képet ad a munka. Tudni kell azonban, hogy a pamut alapanyag nem egy lágyan omló hatást ad, inkább azt mondanám, hogy szép tartása van a pamut alapanyagból készült fonalaknak. Ez a hatás csak fokozódik, ha a fonalat horgolással dolgozzuk fel. Horgolással merevebb, stabilabb végeredményt kapunk, mint kötéssel, ami minden fonaltípusnál lágyabb eredményt ad.

A minták közül bármit lehet választani ehhez a fonalhoz, az egyszerű simakötéstől a copfmintáig széles a paletta. Különösen jól áll azonban ennek a fonalnak a csipkeminta vagy ajourminta. A fonal szép tartása különösen jól kiemeli ezeknek a mintáknak a szépségét.

Használhatóság

A pamut fonal nagyon széles körben felhasználható. Tökéletes választás ruhadarabokhoz a kiváló tulajdonságai miatt (melyeket fentebb részleteztem).

Tökéletes választás ez az alapanyag amigurumik, azaz figurák készítéséhez. Ezeket kis figurákat leginkább horgolva célszerű elkészíteni, mert az szorosabb felületet ad. Így nem fog a tömőanyag kitüremkedni belülről. Ámbár mostanában kötött változatban is készülnek figurák, megfelelő minta választásával így is tökéletes eredmény érhető el. És ki tudna ellenállni egy aranyos kis jószágnak?

Lakáskiegészítőkhöz, dísztárgyakhoz is ajálnom ezt a fonalat. Készülhet belőle párnahuzat, takaró, terítő, futó, stb..

Emellett persze millió felhasználási cél van, amit felsorolni sem tudok, de hát legyetek kreatívak, álmodjatok valamit ebből a fonalból, és merjétek megvalósítani. Ezzel az alapanyaggal nem lehet hibázni.

100 % pamut fonalak:

Rellana Adina pamut kötőfonal

Rellana Adina Magic & color pamut fonal

Welcome Yarn Spárgafonal