| Fonalda, A fonal webáruház

Fonal kisokos - 2. rész: Akril fonal

100% Akril fonal

Milyen tulajdonságai vannak az akril fonalnak? Milyen technikával dolgozhatunk ennél az akril fonalnál?

A polyacryl egy mesterséges szál, ennek ellenére nem kell tőle megijedni. Korábban, anyáink, nagyanyáink korában szinte csak ilyen fonalakat lehetett vásárolni. Aki ehhez a korosztályhoz tartozik, biztosan emlékszik még ezekre a fonalakra, Róma, Viktória, Földvár…… Talán sokaknak ismerősen csengenek ezek a nevek. Kissé merev, kissé szúrós fonalak voltak ezek, amik néha még nyikorogtak is a tűn, ahogy az ember dolgozott vele. Sokan ezért, mikor meghallják, hogy egy fonal akryl – ból készült, azonnal le is teszik, mert úgy gondolják, hogy eeeeezt biztos nem szeretnék.

A jelenleg kapható akyrl fonalakat azonban össze sem lehet hasonlítani korábbi társaikkal. A mai fonalak nagyon lágy, puha fonalak, gyönyörű sodrattal. Mivel a gyártástechnológia is sokat változott az utóbbi évtizedekben, ezeknek a fonalaknak a legnagyobb része nem allergizál, nem szúr, nem okoz kiütéseket, viszketést. Persze vannak köztünk érzékenyebb bőrűek is, nekik kicsit nagyobb odafigyelést igényel a fonalválasztás.

Általánosságban elmondható, hogy az akryl fonal kellemesen puha, lágy érzés a bőrnek. Ezek a fonalak különböző vastagságban készülnek, vannak inkább télre, és inkább a tavaszi – nyári időszakra ajánlott változatai. Az akryl fonal légáteresztő képessége (mesterséges eredete miatt) a pamuténál némileg rosszabb, ez persze korántsem jelenti azt, hogy ebben befülled az ember bőre. Nekem vannak akryl fonalból kötött nyári darabjaim, és még a nagy melegben sem érzem őket melegnek, nem izzasztó darabok J

Az akryl fonalak egy magasabb minőségű változata az antipilling akryl, ill. a baby akryl. Az antipilling akryl azt jelenti a gyakorlatban, hogy ezek a fonalak különleges kikészítést kaptak a gyártás során, így a használat során nem fognak bolyhosodni, még a súrlódásnak, nagyobb igénybevételnek kitett helyeken sem. Az antipilling akryl a ”sima” akrylnál jóval kevésbé szöszös, szőrös, ezért tökéletesen alkalmas babaholmik készítésére, hiszen nem fognak szöszök kerülni a csöppség markába, ujjaira, amit aztán esetleg a szájába tehet később.

A baby akryl kifejezetten babaholmik készítésére ajánlott akryl fonal. Kiváló minőségű, nagyon puha, könnyen kezelhető fonalak ezek. Egyes változatai hipoallergének, melyek semmiféle allergiás reakciót nem váltanak ki a szuper érzékeny bababőrnél.

Az akryl fonal kezelése az egyik nagy előny, amiért ez a fonal szerethető. Akár mosógépbe is dobható az akrylból készült darab, ezután fektetve szárítás ajánlott. A mosás után a darab visszanyeri az eredeti alakját, blokkolás nem szükséges, ill. ezek a darabok alkalmatlanok blokkolásra.

A moly nem károsítja az akrylból készült holmikat, ami szintén előny a használat szempontjából.

Az akryl fonalat bármely technikával feldolgozhatjuk, köthetjük – horgolhatjuk, knookolhatjuk, akár tuniszi horgolással is dolgozhatunk belőle. Az akryl fonalakra azonban általánosságban jellemző, hogy lágyan eső, lazább felületet ad, bármely technikával is dolgozunk ebből a fonalból. Különösen jól áll ennek a fonaltípusnak a lazább, ráhajtásos – lukakkal tűzdelt minta, pl. a leejtett szemek mintája.

Használhatóság:

Az akril fonal nagyon széles körben felhasználható. Tökéletes választás ruhadarabokhoz a jó tulajdonságai miatt (melyeket fentebb részleteztem).

Szinte bármi elkészíthető belőle, amit egy kézimunkás hölgy megálmodhat magának. Készülhet belőle pulóver, kardigán, tavaszi – nyári felső, top, kendők stólák... Emellett a baba-, és gyermekruhák széles választéka is elkészíthető belőle, szoknyák, ruhácskák, stb. A sor végeláthatatlan.

Az egyetlen cél talán, amire nem ajánlom ezt a fonalat, az az amigurumi készítés. A figurák horgolásához, kötéséhez nem ajánlom az akryl alapanyagot. Azok a tulajdonságok, amik a ruhadarabok készítésénél előnyt jelentenek, mint pl. puhaság, lágyság, az a figurák készítésénél hátrányt jelent, hiszen a fonal lazább szerkezetű darabot ad, és emiatt a töltőanyag kitüremkedhet a szálak között.

A személyes tapasztalataim az akryl fonallal nagyon jók, merem ajánlani nektek. Személyes kedvenceim a Rellana cég Joy termékcsaládja, melynek minden egyes tagja antipilling akryl fonal. Másik nagy kedvencem pedig a Red Heart Soft fonal, mely egyszínű és színátmenetes változatban is kapható. Így gyönyörű, egyedi hatás érhető el ezzel a fonallal.

Bátran merjétek választani az akryl fonalakat, nem fogtok csalódni bennük. Kínálatunkban számos változatban megtalálható az akryl fonal, vastagabb és vékonyabb változatban egyaránt. Ha pedig további kérdésetek lenne bármelyik fonalról, keressetek bátran, igyekszem segíteni!

A következő fejezetben a gyapjú fonalakról lesz szó, tartsatok velem akkor is!

100% akril fonalaink:

Ören Bayan Star kötőfonal
Alize Diva Batik kötőfonal
Red Heart Bella kötőfonal
Rellana Batik kötőfonal