| Fonalda, A fonal webáruház

Gyapjú fonal - Fonal kisokos - 3. rész

Gyapjú fonal

Milyen tulajdonságai vannak a gyapjú fonalnak? Mire tudjuk használni? Milyen technikával dolgozhatunk a gyapjú fonalnál?

A gyapjú fonal természetes szál, Magyarországon elsősorban a juh gyapjából készült fonal kapható. Emellett az angóra, esetleg a nyúlszőrből készült gyapjú kerül forgalomba.

Összetételt tekintve kapható 100 % gyapjúból készült fonal, de előszeretettel keverik a gyártók a gyapjú szálat egyéb alapanyaggal is. Szálkeverés során a gyapjú szálhoz akrylt, polyamidot, bambuszt, selymet vagy egyéb szálakat kevernek. A szálkeverés célja, hogy a gyapjú előnytelen tulajdonságait ellensúlyozzák, és az elkészült fonal tulajdonságait összességében pozitívra változtassák. A gyapjúszálból készült fonal finomságát, puhaságát egyértelműen befolyásolja a fonal összetétele. A 100 % gyapjúszálból készült fonal kissé merev, szúrós. Minél nagyobb arányban kevernek egyéb szálakat a gyapjúhoz, annál kevésbé szúrós a fonal. Érzékenyebb bőrűeknek célszerű superwash, ill. merinó gyapjút választani!

A gyapjú fonallal kapcsolatban általában kétféle reakció létezik, vannak, akik nagyon szeretik a gyapjú fonalat, és vannak, akik nagyon nem. Köztes állapotban (valamennyire szeretik) nagyon kevesen vannak.

A gyapjú kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Alapvetően a gyapjú szál kiváló meleg tartó, jó nedvszívó és légáteresztő. Super wash változatatai a mosógépben is moshatóak, ezáltal a kezelhetősége is javul.

A gyapjú szál hátrányos tulajdonsága, hogy a gyapjú fonalból készült holmik különleges kezelést igényelnek. Langyos, vagy hideg vízben lötykölve mosható. Nyomkodás, dörzsölés hatására a gyapjú nemezelődik, és összefüggő, lapszerű testté alakul, filcesedik. Ez bizonyos esetekben előnyös, hiszen egyes termékek pont ilyen technikával készülnek. Kalapok, sapkák, mamuszok, házi papucsok számára ez az eljárás az előállítás teljesen természetes része.

Mosás után a vizes darab nem csavargatható, fektetve szárítjuk a holmikat, egyes darabokat pedig blokkoljuk, tehát tűvel kitűzdelve, formára igazítva szárítjuk. Nem megfelel kezelés esetén a gyapjúszálból készült holmik elvesztik formájukat, és méretük jelentősen csökken.

A molyok szeretik a gyapjút, bár inkább a nem használt, bezacskózott dolgokat. A ritkán használt gyapjú dolgok mellé célszerű csomagolni egy kis levendulát, mert az taszítja ezeket a röpködőket.

A gyapjút tulajdonképpen bármire felhasználhatjuk. A köznyelv szerint a gyapjú télen fűt, nyáron hűt. Ezért a gyapjúfonal felhasználási köre tulajdonképpen végtelen. Készülhet belőle kardigán, téli – nyári felső, pulóverek, kalap, papucs vagy mamusz. Emellett kiegészítő darabok is készülhetnek belőle, mint takaró, párnahuzat, stb.

Ezt a fonalat feldolgozhatjuk kötve és horgolva is.

Alapvetően szívből ajánlom mindenkinek a gyapjú fonalat. A mai fonalak meg sem közelítik a 60 – as, 70 – es években készült társaik minőségét. A gyapjú fonalak kiváló minőségűek, tartósak, és manapság annyiféle anyagösszetétel és színkombináció közül lehet válogatni, hogy bárki megtalálhatja a neki tetszőt közülük.

A Fonalda kínálatában is megtalálhatók a gyapjú tartalmú fonalak. Egyik legújabb fonalunk az Ören Bayan terékcsalád egyik tagja a Merino Gold névre hallgató, kevert szálas fonal. Gyönyörű, élénk színekben kapható.

Másik fonalajánlatom a Rellana cég terméke, a Flotte Socke névre hallgató zoknifonal. Ez szintén kevert szálas fonal, melyből zoknik mellett gyönyörű csipkék is készülhetnek. Pompás színárnyalatok közül lehet választani.

Legyetek bátrak, és válasszatok gyapjú fonalat következő munkátokhoz. Véleményem szerint a gyapjú fonal kihagyhatatlan egy kézimunkázó életéből!

Gyapjú fonalaink:

Ören Bayan Merino Gold gyapjúfonal

Rellana Alpaka kötőfonal

Rellana Flotte Zocke Kolibri zoknifonal