| Fonalda, A fonal webáruház

Fonalda babahónap - 1. fonalválasztás

Január a Fonaldában babahónap, ebben a hóapban a babaholmik készítésével foglalkozunk. Sorozatunkban tanácsot adunk fonalválasztáshoz, ötleteket adunk színválasztáshoz, és szó lesz az elkészítési módokról is. Érdemes követni írásunkat hétről – hétre!

Ebben az első részben a fonalakkal foglalkozunk. A fonalpiacon rengeteg fonal van, sokan el is vesznek a bőség zavarában. Rengeteg különböző alapanyag, textura áll rendelkezésre, hamar beleszeretünk némelyikbe, de ha babának, vagy kisgyereknek kötünk – horgolunk, különösen oda kell figyelnünk a fonalválasztásra.

A fonalválasztásnál elsődleges szempont, hogy mit szeretnénk készíteni? Más típusú fonalat választunk ruha neműhöz, ami közvetlenül érintkezik a baba bőrével, és más milyet pl. egy babatakaróhoz, vagy levegőztető zsákhoz, ahol elsődleges szempont a melegen tartás.

A babák bőre különösen érzékeny, hamar kipirosodik, könnyen allergiás reakciókat mutathat. Ezért ha ruhaneműt készítenénk a fonalból, akkor elsősorban finom, puha fonalat kell választanunk, ami nem allergizál, nem dörzsöli ki a pici bőrét. Emellett figyelnünk kell arra is, hogy minél kisebb a baba, annál erősebb a szorító reflex náluk, tehát a pici kezükkel folyton markolásznak, igyekeznek valamibe belekapaszkodni. Ezért fontos olyan fonalat választanunk, ami nem fog szöszösödni, göbösödni. Ez azért elsődleges szempont, mert ha a baba markolászás közben leválaszt szöszöket a kötött, vagy horgolt darabról, akkor könnyen a szájába kerülhetnek ezek a fonaldarabkák, és ez babáknál akár fulladásveszélyt is okozhat.

A legkisebbeknek készülő darabokhoz tehát a leginkább antipilling fonalat érdemes választani. Ezek a fonalak a gyártás során antipilling kikészítést kaptak, ami azt jelenti, hogy a használat során sem fognak szöszösödni, még a dörzsölődésnek kitett helyeken sem fognak göbösödni, tehát nem fognak apró fonalgombócok kialakulni a kötött, vagy horgolt felületen, nem fognak szöszök leválni a kész darabról.

Amellett, hogy ezek a fonalak biztonságosak a baba szempontjából, nagyon puha, finom felületűek, ezért az elkészült darabok is nagyon lágy tapintásúak lesznek.

A másik tanácsom az alkalmazott technikára vonatkozik. Mivel az egyes technikák között van némi különbség végeredményben, én azt javaslom, hogy a legkisebbeknek kötéssel, vagy knooking - gal készítsük a holmikat. A kötött darabok nagyon puhák, kellemes tapintásúak, rugalmasak (ez nem azt jelenti, hogy csúnyán megnyúlnak majd). A horgolás a kötésnél picit merevebb, rugalmatlanabb felületet ad. Ezért legkisebb darabokat érdemes kötni, pár hónap után azonban már természetesen jöhetnek a horgolt darabok is.

Az első darabokhoz tehát leginkább az antipilling fonalakat ajánlanám.  Az egyik javasolt termékcsalád a Baby Best fonal az Alize gyártól.

A Baby Best és a Baby Best mini colors fonalak alapanyaga antipilling akryl, ami nagyon finom, puha, és nem szöszösödik. A Baby Best motringjai egyszínűek, 12 színből választhatunk, pasztell és élénkebb színek egyaránt szerepelnek a kínálatban.

Alize Baby Best babafonal >>>

A Mini Colors motringjai színátmenetesek, egy pasztell alapszínben szerepelnek váltakozva rövidebb – hosszabb csíkok.

Alize Baby Best Mini Colors antipilling babafonal >>>

A két termékcsalád motringjai tökéletesen kombinálhatók egymással, hiszen paramétereik megegyeznek, 100 g = 240 méter.

 

Tökéletes választás lehet a legapróbb babadolgok készítéséhez a Schachenmayr cég Soft & Easy fonala. Bár ez a fonal nem kifejezetten babafonal néven fut, de tulajdonságai miatt maximálisan alkalmas babaholmik készítéséhez. Ez a fonal szintén antipilling akrylból készül, ennek jó tulajdonságait fentebb már ecseteltem. Gyönyörű pasztellszínekben kapható ez a fonal, középvastag szál, nagyon könnyű ezzel a fonallal dolgozni. Különleges sodrása miatt nagyon szép kötésmintát ad ez a fonal.

Soft & Easy antipilling kötőfonal >>>

 

Külön ki kell emelnünk a zsenília fonalat, ami egy különlegesen puha, vastag fonal, bársonyos felülettel. Nem szöszösödik, nem göbösödik. Különösen alkalmas ez a fonal babatakaró készítéséhez, illetve babaszoba kiegészítők (párna, babaholmik tároló zsák, mackó és egyéb állatfigurák) készítéséhez. Csecsemők és nagyobb gyerekek számára készülő holmik alapanyagként egyaránt tökéletes ez a fonal.

HiMALAYA Dolphin Baby zseníliafonal >>>

 

Ha nem csecsemőnek, hanem picit nagyobb babának készítünk babaholmikat, akkor nagyon jól használható fonal a Red Heart Soft Baby Steps. A fonal alapanyaga akryl, kellemes tapintású, puha – nem szúrós fonal. Babás, pasztellszínekből lehet választani. A fonal nagyon jó meleg tartó, takarók, kardigánok, levegőztető zsákok készítésre nagyon jó választás lehet.

Soft Baby Steps babafonal >>>

 

Sokrétű felhasználást tesz lehetővé a Schachenmayr cég Bravo Baby termékcsaládja. Egyszínű, és színátmenetes – color változatban is elérhetőek a motringok, amik tulajdonságaik azonossága miatt kombinálhatók is egymással. Nagy előnye ennek a termékcsaládnak, hogy igen gazdag színválaszték áll rendelkezésre, tehát fiúknak, lányoknak egyaránt összeállíthatunk szuper kombinációkat.

A fonal közép vastagnak mondható, nagyon haladós, igazán meleg tartó. Jó szívvel ajánlom ezeket a fonalakat babatakarónak, hálózsáknak, és ruhadarabok készítéséhez is.

Bravo Baby Smiles 185 babafonal >>>

Bravo Baby Smiles 185 színátmenetes babafonal >>>

 

Ha bizonytalanok vagytok a fonalválasztást illetően, kérjetek tanácsot a fonalboltban, hogy a legsimogatóbb végeredményt tudjátok a babáknak ajándékozni.

Következő írásunkban a babaholmikhoz történő, megfelelő színválasztásról lesz szó. Tartsatok velünk a következő héten is!