| Fonalda, A fonal webáruház

4. Hasznos és felesleges holmik babák számára

Ha baba születik ismerősi körökben, mindenki lelkesen kezd babaholmit válogatni, illetve - kreatívabbak - készíteni.

Ha már kézzel készítünk valamit a babának, akkor szeretnénk, ha azt használnák is a gyakorlatban a szülők, illetve ráadnák a babára az általunk készített ruhadarabokat.

Most azt tekintjük át, hogy mely darabok azok, amik tényleg hasznosak egy baba számára, és mik azok, amiket inkább kerüljünk el.

Takaró

BabatakaróTökéletes ajándék egy babának, akármelyik évszakban is születik. Takaróra mindig szükség van, és általában több darabra is. Takaróra a nap bármely szakaszában szükség lehet, babakocsis sétánál, ha orvoshoz visszük a babát, alváshoz, ébrenléthez – játszáshoz. Készíthetjük kötve, horgolva, bármilyen technikával, lehet egyszínű, és mintás, pasztell, vagy akár választhatunk bátrabban is színeket. Készíthetünk vékonyabb és vastagabb darabokat is, mindenképp hasznos lesz. Ideális ajándék, ennek biztosan örülni fognak a szülők.

 

 

Kiskabát

Több darab is szükséges belőle, tehát ez is egy ideális ajándék. Készíthetünk vékonyabbat, és vastagabbat is belőle. A vékonyabbat lakáson belül, a vastagabbat sétáltatáshoz használhatjuk. A záródásra kell figyelnünk, ne használjunk kemény gombokat, inkább műanyag, lágyabb anyagú patentot. Emellett nagyon ideális az átlapolt fazon, amelyet egy pertlivel állíthatunk be a szükséges méretre. Ez a legmegfelelőbb megoldás, hiszen nagyon könnyen ráadható a babára, és kényelmes is számára.

 

 

Rugdalózó

Nagyon kényelmes lehet a babának, ha megfelelő zárási módot választunk. A legideálisabb megoldás az ujjatlan rugdalózó, ami könnyen ráadható a babára, és emellett az aláöltöztetés is megoldható. Ennél a fazonnál elegendő a vállrésznél patentot elhelyezni. Ha hosszú ujjú változatban gondolkodunk, akkor figyeljünk arra, hogy mélyen nyitható legyen a nadrág rész, így könnyítve a baba felöltöztetését. A rugdalózó alá általában bodyt adunk a babára, ezért ezeket célszerű vékonyabb, maximum közép vastag, jól szellőző fonalból készíteni. Ezekhez a darabokhoz semmiképp nem ajánlott vastag fonal használata, hiszen akkor nagyon könnyen túlmelegedhet a baba.

 

 

Zokni

Erre mindig szükség van, pillanatok alatt kinövi a baba az aktuális méretet, tehát fogyóeszköz, több darabot is ajándékozhatunk belőle. Az alapanyag választásnál figyeljünk arra, hogy minél természetesebb alapanyagból készítsük ezeket a darabokat. Pamut, gyapjú, bambusz használatát preferáljuk. A zoknik készítésénél ügyeljünk arra, hogy a bokarésznél megfelelően laza legyen a záródás, tehát ne szorítsa el a pici bokáját.

 

 

Kocsi cipő

Sétáltatásnál nagyon hasznos lehet. Mivel ezt zokni tetejére húzzuk, ne készítsük túl vastag fonalból, mert bemelegedhet a baba lába. Szintén ideális ajándék lehet.

 

 

Sapka – sál kombináció

Sapkára szinte mindig szükség van egy kisgyereknél. Pici babák első sapkáját általában pamut, vagy polár anyagból készítik. Ha újszülöttnek készítenénk sapkát, akkor nagyon gondosan válasszunk alapanyagot, hiszen a csecsemők bőre nagyon érzékeny, még a sapka is irritálhatja őket. Ha picit nagyobbacska babának készítünk sapkát, akkor vegyük figyelembe, hogy még ők is nagyon sok időt töltenek fekvéssel, tehát a fazonválasztáskor erre figyelnünk kell. Ne legyen a sapka alja feltűrve, hiszen a dupla réteg anyag nyomhatja a pici fejét. Ne használjunk a sapka alján rusztikus, erősebb mintákat, mert az is kényelmetlenséget okozhat.

Csecsemőket általában bundazsákban, levegőztető zsákban viszik szabad levegőre a szülők, takaróval betakarva, ”bebugyolálva”, tehát számukra sál készítése felesleges, kényelmetlen lenne a számukra. Fél éves korig biztosan fekszenek a gyerekek, tehát a sál készítése ebben az időszakban nem igazán hasznos, még ha télen is születik a baba.

 

 

Hálózsák, levegőztető zsák

Ideális ajándék lehet. Készíthetjük kötve – horgolva, vékonyabb, ill. közép vastag fonalból, attól függően, hogy kinti sétához, vagy benti használathoz tervezzük. Általában oldalt gombokkal záródik, így könnyen ráadhatjuk a babára.

 

Gubó

Manapság igen elterjedt darab, ideális ajándékötlet. Sokan csak babafotózásra használják, de otthoni körülmények között is ideális, hiszen a babát körülveszi a gubó, ezzel az anyaméhben érzett biztonságot, melegséget élheti meg a pici. Körbe veszi, melegen tartja, mégis szabad mozgást biztosít számára. Ideális a vékony, vagy a közép vastag fonal erre a célra, kötve – horgolva egyaránt készíthetjük.

 

 

Kevésbé hasznos, vagy kerülendő darabok

Baba születésekor mindenki próbál olyan ajándékot adni, ill. készíteni, ami amellett, hogy hasznos, nagyon jól is mutat a babákon. Az üzletek tele vannak übercuki ruhácskákkal, amit a nagyik sokszor próbálnak lemásolni, és otthon előállítani. Jó szándékkal készítek ezeket, de ezek a darabok nem kényelmesek a baba számára, egyes esetekben veszélyes is lehet.

Pici babáknál kerüljük a következő darabokat, ill. fazonokat:

  • Fodros szoknyák, rakott szoknyák: a szoknya bősége meggyűrődhet a baba alatt, és kényelmetlen lehet számukra
  • Garbó, illetve galléros, álló nyakrészes felsők: ezek szintén kényelmetlen érzést okoznak a picik számára
  • Ingek: ahhoz, hogy jól álljanak a babán, muszáj őket ”keményebb, merevebb” anyagból készíteni, ezek viszont a baba érzékeny bőrét irritálhatják
  • Kisbundák, prémmel, szempillafonallal díszített ruhadarabok: a babák sokat markolásznak, ha a kezükbe akad szőrszál, vagy fonaldarab, azt nagyon könnyen a szájukba vihetik, ami extrém esetben fulladást is okozhat, mindenképp kerüljük ezeket a darabokat

Ezek a darabok nagyon jól mutatnak a kisbabákon, természetesen egy babafotózás erejéig nyugodtan használhatóak, mindennapi viseletre azonban kerüljük őket.

A fenti darabok későbbi korban, nagyobb babák számára már készíthetők, és biztosan a szülők is örülnek majd ezeknek az egyedi holmiknak, én azt javasom, hogy ezeket tartsuk meg a kisgyerek kor számára.