| Fonalda, A fonal webáruház

Projekt kezdés: Te hallgatsz a jelekre?

A fonalválasztásnál, illetve a vásárlásnál nagyon fontos, hogy megnézzük a fonal címkéjét, ugyanis ezen az alapvető információk mellett a fonalgyártó cég ajánlása szerepel, szöveggel, és piktogramokkal.

Ezeket tanácsos figyelembe venni, hiszen ez biztosítja, hogy a végeredményünk tökéletes legyen. Nézzük hát, miket is tartalmaz egy termékcímke. Hogy érthetőbb legyen a leírás, egy gyakorlati példán keresztül mutatom be a fontosabb információkat. A választott fonal, az egyik legújabb fonalunk, a Schachenmayr 2018-as tavaszi – nyári újdonsága, a Schachenmayr Summer Ombré fonal.

Schachenmayr Summer Ombré fonal termékcímke 1

1. Alapanyag összetétel
Az egyik legfontosabb információ, mivel ez az elkészült termékünk alapvető tulajdonságait is meghatározzák. Választott fonaluk összetétele: 48 % pamut – 32 % viszkóz – 20 % polyacryl. A fonal pamut tartalma biztosítja a nedvszívó-, és légáteresztő képességet. A viszkóz selymes fényt ad a fonalnak, míg a polyacryl a pamut merevségét lágyítja, és kellemesen puhává teszi.

2. Szálhossz
A fonal másik legfontosabb paramétere; ez szoros összefüggésben áll azzal, hogy hányas tűvel kell kötni, ill. horgolni a fonalat.
Jelen esetben a motring 50 gramm fonalat tartalmaz, és 50 gramm kb. 120 méter szálat.

Schachenmayr Summer Ombré fonal termékcímke 2

3. Szálvastagság piktogram
A szálvastagságot egy motring fonallal, és egy abba írt számmal jelölik. Jelen esetben 2-es szálvastagságú fonalról beszélünk, ami a fine megnevezés alá tartozik. A szálvastagsággal egy későbbi alkalommal foglalkozunk majd.

4. Kötéspróba
Egy piktogrammal jelzi a fonalcímke, hogy hány szem és hány sor ad ki egy 10x10 cm – es négyzetet. A Schachenmayr Summer Ombré fonalból 26 szem 36 soron keresztül történő kötésével kapjuk meg a 10x10 cm – es négyzetet. DE ettől függetlenül én mindenképp azt ajánlom, hogy készítsünk kötéspróbát a fonalból, hiszen az egyes minták összehúzhatják, ill. növelhetik a fenti méretet. Az sem mindegy, hogy milyen szorosan kötünk, vagy horgolunk. A kötéspróba fontosságával a következő részben fogunk foglalkozni.

5. Tűvastagság
A gyár ajánlása szintén piktogrammal, hogy hányas tűt ajánlanak a fonalhoz. A Schachenmayr Summer Ombré fonalhoz 2,5-3,5 mm –es tű használható. A pontos méretet szintén a kötéspróba határozza meg, illetve az, hogy mennyire kötünk – horgolunk lazán. Aki lazábban köt vagy horgol, az inkább a kisebb méretű tűt, tehát jelen esetben a 2,5 mm – est használja. A ki szorosabb dolgozik, az inkább a nagyobb tűt válassza.

6. Kezelési útmutató
Nagyon fontos információ, hiszen a nem megfelelő kezelés következtében egy gyönyörű darab is fénytelen lesz, eldeformálódhat, és kárba vész a munkánk. Ezért érdemes a gyár ajánlását figyelembe venni, még akkor is, ha rutinos kézimunkázók vagyunk. A Schachenmayr Summer Ombré fonal alapanyaga kevert szál, 30 fokos vízben mosható, fehéríteni, illetve szárítógépben szárítani nem szabad. Vasalni csak a legalacsonyabb hőfokon szabad. Klórtartalmú folttisztítóval korlátozottan használható.

7. Anyagszükséglet ajánlás
A gyártó ajánlása a fonal használatára vonatkozóan. Ez egy nagyon hasznos információ, mert így megközelítő adatokat kapunk arra vonatkozóan, hogy melyik típusú ruhadarabhoz mennyi fonalra van szükségünk. A Schachenmayr Summer Ombré fonalból átlagos, M-es méret esetén 550 gramm szükséges egy pulóverhez, 50 gramm egy sapkához, és 200 gramm egy sálhoz.

8. Cégadatok
A gyártó cég alapvető adatai is szerepelnek a termék címkéjén. Erről a termékről azt tudhatjuk, hogy Romániában került gyártásra a fonal a MEZ Kft. számára. Ezeken az adatokon ne szörnyülködjünk, és ne lepődjünk meg. Ilyen giga cégeknél teljesen természetes, hogy gyártásuk egy részét gazdasági szempontok alapján külföldi országokba szervezik ki. De a termékek minőségét nagyon szigorú szempontok alapján ellenőrzik rendszeresen, tehát akármelyik országban is kerül gyártásra a fonal, biztosan kiváló minőséget fogunk kézhez kapni.

Én azt tanácsolom, hogy a fonal címkéjét vásárlás előtt, és utána is tanulmányozzuk át alaposan, nehogy a kész munkánk első mosása után meglepetés érjen bennünket, és tönkremenjen órák, esetleg hetek munkája. Bízom benne, hogy hasznos információhoz jutottatok a cikk olvasása során. Ha esetleg maradt még kérdésetek a fonalakkal kapcsolatban, keressetek bátran bármelyik elérhetőségemen!

Tűre fel!