| Fonalda, A fonal webáruház

Fürge Ujjak könyve - Alapmű

Még mindig a Fürge Ujjakról beszélünk, hiszen ez a sorozat anno nem hiányozhatott senkinek a polcáról. Másrészt még az akkori fizetésekhez képest is megfizethető, és elérhető volt. Az újságról, a havonta megjelenő számokkal már beszélgettünk múlt alkalommal.

Fürge Ujjak könyve - ami nem hiányozhat a polcról!

Fürge Ujjak könyveMost a Fürge Ujjak éves kiadványát, az évkönyvet szeretném a figyelmetekbe ajánlani. Sokan ebben az időben voltak aktívak, talán gyűjtötték is a sorozatot, ők ízig – vérig ismerik a könyveket. A fiatalabb korosztály (bevallom, én is ehhez tartozom) azonban már csak hírből ismerheti ezt, hiszen manapság sajnos már nem jelenik meg sem az újság, sem az évkönyv.

70 – ben jelent meg az első kötet, és a 80-as évek elejéig évente lehetett megvásárolni. Az előszóban szerepel az alábbi két mondat, ami tulajdonképpen meg is magyarázza a kötetsorozat létjogosultságát:

„Amikor évekkel ezelőtt útjára indítottuk a „Kötés – horgolás” című kézimunkakönyvet, nem is gondoltunk a folytatásra. A divatigénynek akartunk eleget tenni oly módon, hogy egyben az ízlésnevelést is szolgájuk”. Anno nem voltak divattal foglalkozó tv-műsorok, és celebek sem (hála istennek), akik megmondták volna, hogy nekünk mit kell gondolni a divatról. Nem voltak butikok, és felkapott bevásárlóközpontok sem, ahol tájékozódhattak volna a hölgyek az aktuális trendekről. Akkor még nagyon más világ volt, jobb, vagy rosszabb a mainál…. Ezt mindenki döntse el maga a saját élményei alapján. De tény, hogy kellett valami, ami irányt mutat, ami vezet bennünket, ami segít dönteni, de egyúttal meghagyja a döntés szabadságát is. Hát ez lett a Fürge Ujjak.

Az évkönyvben a család minden tagja számára voltak minták, nőknek, gyerekeknek, és férfiaknak is. Számos technika alapjait ismertette meg velünk a könyv, kötés, horgolás, makramé, néha szövés. Az alapminták mellett a haladók is találhattak maguknak kihívást a könyvben. Emellett lakás-kiegészítők egész sorára is találhattunk mintákat, volt itt függöny, szőnyeg, terítő. Nem hiányozhattak a divatkellékek sem, pl. táska, hajpánt, és ékszerek, persze mind kötve és horgolva.

A kötetek részletes, követhető, és ami a legfontosabb, HIBÁTLAN és ÉRTHETŐ leírásokat tartalmaztak.

Hogy a cikket előkészítsem, át is néztem az egyik számot, nevezetesen az 1975 (öst). Véletlenszerűen vettem le egy kötetet a polcomról, de vicces volt, mert abban az évben születtem. Érdekes volt visszanézni az akkori darabokat.

Több darabot is találtam a könyvben, ami szerintem a mai viszonyok között is simán megállja a helyét, a mai fonalakból elkészítve is divatos darab lenne.

Én mindenkit arra bíztatok, hogy ha van lehetősége, szerezzen be pár kötetet ebből a sorozatból, egyrészt, hogy a hobbynk gyökereit kissé jobban megismerje, másrészt, mert még mai szemel is sok újdonságot lát ezekben az ember. És hát a jó pap is...