| Fonalda, A fonal webáruház

Kötés sorozat – Alapok és technikák – A legszebb minták

Ez a két kötet szorosan összefügg egymással, és nagyon jól kiegészítik egymást. Kezdőknek, és haladóknak egyaránt ajánlom őket.

Kötés - Alapok és technikákAz alapok és technikák kötet tulajdonképpen minden olyan információt tartalmaz, ami egy kezdő kötő számára elengedhetetlen. A könyv először is részletesen bemutatja a kötéshez szükséges kellékeket, majd a kötéspróbáról, és a mintaolvasásról is szó esik. Ezután a szemfelszedés, és az alapszemek kötésének a változatai következnek, hiszen többféleképpen is köthetjük a szemeket. Nem marad ki az ismertetőből a szaporítás, és a fogyasztás sem.

Helyet kapott még a könyvben a copfminta, a csomókészítés, a jaquard és az interzia minta. A könyv bemutatja, hogy hogy kell vezetni a szálat ezeknél a mintáknál, mik azok az alapvető dolgok, amikre figyelni kell ezeknél a technikáknál. A zokni kötés sokak számára jelenti a mumust, hiszen több tűt kell használni ennek során. A könyv kitér az orr és a sarokrész kialakítására, ami ennek a technikának a legnehezebb része. Pár kiegészítő készítéséhez (zsinórok, pomponok, gyöngyhasználat a kötés során) is kaphatunk jó tanácsokat a könyvből. 

 

 

Kötés - Legszebb minták könyvA második kötet tulajdonképpen egy mintagyűjtemény, amiben az adott minta leírása képpel, és szöveggel is szerepel. A kötetben fellelhetők a patentminták változatai, az ajour minták, ír minták, és még a különleges szőrmemintákról is tájékozódhatunk. Ez a kötet egyértelműen haladók számára készült, akik az első kötetben foglaltakkal már tisztában vannak.

Összességében nagyon jó kis összefoglaló ez a két kötet a kötésről, az alapokról, és a mintákról. Bátran ajánlom kezdőknek, és a második kötetet haladóknak is. Színes, látványos, és élvezetes útmutató. Az első kötet használati értékét azonban csökkenti, hogy a kötet fordítója nagy valószínűséggel nem ért a kötéshez, így egyes helyeken tükörfordítással fordította a kifejezéseket németről magyarra. Így néha egész vicces dolgokat lehet olvasni a könyvben, de ettől függetlenül teljesen érthetőek a leírások benne. Aki ezt a stilisztikai hibát el tudja fogadni, az sokat tanulhat ezekből a kötetekből.

A köteteket évekkel korábban adták ki, így bolti forgalomban már alig találhatók meg. De használt könyvkereskedésekben, antikváriumokban, vagy könyveladós facebook csoportokban elfogadható áron lehet hozzájutni. Én úgy gondolom, hogy megéri megszerezni ezeket, hisz a jó pap is holtig tanul ...