| Fonalda, A fonal webáruház

Batik nyári sapka - pulóver kötés leírás

Ez a sapka és pulóver a Batik színátmenetes tavaszi-nyári fonalból készült.

Összetett batiknyomással 100 % antikbakteriális acryl-ból készült kötőfonal, folyamatos színváltással.

Batik nyári pulóver (38/40 – es méret) kötés leírás

Felhasznált fonal: Batik színátmenetes fonal (100 % antibakteriális polyacryl) zöld – lila szín (30 – as árnyalat)

Felhasznált mennyiség: kb. 350 g

Szükséges Tű: 3-as és 3,5-es körkötőtű

 

Hátrész

103 szemet felszedünk a 3 – as tűre, és 15 sort kötünk patentmintával (1 sima, 1 fordított váltakozik). Az utoljára lekötött visszája sorban a második és harmadik szemet összekötjük (102 szem marad a tűn).

Ezután 3,5 – es tűre váltunk, és a minta leírás szerint ajour mintával dolgozunk. Ha elértük a 35 cm – es összmagasságot, akkor a karkivágáshoz leláncolunk mindkét oldalon 1x4 szemet, majd minden második sorban 1x3 és 1x1 szemet (86 szem marad a tűn).

45 cm – es összmagasság után a nyakkivágáshoz leláncoljuk a középső 26 szemet, majd a 2. sorban mindkét oldalon 1x5 szemet.

Ezzel egyidejűleg a vállrész kialakításához minden 2. sorban 2x8 szemet, és végül a maradék 9 szemet leláncoljuk.

 

Pulóver eleje

Úgy dolgozunk, ahogy a hátrészen. A mélyebb nyakkivágáshoz 50 cm – es összmagasság után a középső 16 szemet leláncoljuk, továbbá mindkét oldalon minden második sorban 1x5, 3x2 és 3x1 szemet leláncolunk. A vállrész kialakítását úgy végezzük, ahogy a hátrésznél is.

 

Ujjrész

76 szemet szedünk fel a 3 – as tűre, 15 sort kötünk patentmintával. Az utolsó visszája sorban 11 szemet szaporítunk (87 szem lesz a tűn). 3,5 – es tűvel, ajour mintával dolgozunk tovább. 14 cm – es összmagasság után mindkét oldalon 1x3 szemet leláncolunk. Minden 2. sorban 1x2 szemet leláncolunk, majd addig folytatjuk a leláncolást 1x1 szemenként, míg csak 33 szem marad a tűn. Majd minden második sorban 1x3 és 1x4 szemet leláncolunk, majd legvégül leláncoljuk a maradék 19 szemet.

 

Összeállítás

Összevarrjuk az egyes darabokat. Ezután az első nyakkivágásból 73 szemet, a hátsó nyakkivágásból 48 szemet ismét tűre szedünk, és 3 – as tűvel (körben) 9 sor patent mintát kötünk, majd a szemeket leláncoljuk.

 

Sapka

108 szemet szedünk fel 3 – as tűre, és 4 cm – et kötünk patent mintával. Az utolsó sorban mindkét oldalon egy – egy szemet leláncolunk. 3,5 – es tűvel folytatjuk a kötést, ajour mintával haladunk tovább. 18 cm –es összmagasság után kezdjük a fogyasztást a következőképpen: az első két szemet sima szemként összekötjük, aztán 10 szem sima, ezután dupla fogyasztást csinálunk középhangsúlyos szemmel (két szemet átemelünk, mintha simán akarnánk lekötni őket, majd egy szemet simán lekötünk, és a két átemelt szemet áthúzzuk a sima szem felett), majd 10 sima következik, és ezután egy szemet átemeléssel fogyasztunk (egy szemet átemelünk, a következőt simán lekötjük, majd az átemelt szemet a sima szem felett átemeljük, és leengedjük a tűről). Így 90 szem marad a tűnkön.

A következő 3 sort lustakötéssel kötjük.

A következő sorban az első két szemet simán összekötjük, aztán 8 sima következik, majd dupla fogyasztás középhangsúlyos szemmel. Ezt ismételjük, majd 8 simával fejezzük be, így 74 szem marad a tűn.

Újabb 3 sor lusta kötés következik.

A következő sorban az első két szemet simán összekötjük, majd 6 szem sima, dupla fogyasztás középhangsúlyos szemmel. Ezt ismételjük, majd 6 simával fejezzük be, és 58 szem lesz a tűn.

Újabb egy sor lustakötés következik. A következő sorban az első két szemet összekötjük, majd 4 szem sima, dupla fogyasztás középhangsúlyos szemmel, ezt ismételjük, 4 simával, és két szemes – átemeléses fogyasztással zárjuk a sort, így 42 szem marad a tűn.

Egy sor lustakötés következik.

A következő sorban az első két szemet simán összekötjük, majd 2 sima, dupla fogyasztás középhangsúlyos szemmel, ezt ismételjük, és két simával, és kétszemes –átemeléses fogyasztással zárjuk a sort,  26 szem marad a tűn.

Egy sor lusta kötés következik.

A következő sorban az első két szemet simán összekötjük, dupla fogyasztás középhangsúlyos szemmel, ezt ismételjük, és kétszemes – átemeléses fogyasztással fejezzük be a sort. 10 szem marad a tűn.

A fonalat elvágjuk, és a fennmaradt 10 szemen keresztülhúzzuk, zárjuk a varrást.

Batik nyári pulóver kötésminta

Jelmagyarázat:

- Sima szem

- 2 szemet simán összekötünk

- ráhajtás


Letöltések

Batik színátmenetes fonalból nyári pulóver és sapka kötés leírás (450.8Kb)