| Fonalda, A fonal webáruház

Kevert szálas fonalak - Fonal kisokos - 4. rész

A fonalgyártás, ahogy minden más iparág is rendkívül gyorsan fejlődik az utóbbi időben. Újabb és újabb alapanyagok, és technikák jelennek meg, mely a végeredményre is nagy hatással van. A fonalösszetételben is újabb alapanyagokat találhatunk, ám ezektől az új nevektől nem kell megijedni.

Érdemes többféle fonalösszetételt, többféle sodrással készült terméket kipróbálni, és használni, hogy egyrészt megtudjuk, melyik alapanyag az, amivel szívesen dolgozunk, ha érzékenyebb a bőrünk, melyik az a fonal, ami kellemes számunkra. Másrészt a különböző sodrással, különféle vastagságban készült fonalak egész más kötésképet adnak, így érdemes kísérletezni. Teljesen különböző, különleges hatásokat érhetünk el a fonalak kombinálásával, vagy akár egy egyedi típúsú fonal választásával.

A kevert szálas fonalakban szinte mindent felhasználnak a gyártók, van a szálak között gyapjú, alpaka, pamut, poliacryl, polieszter, poliamyd, bambusz, dralon (akryl), lycra.

Pamut – akryl keverék:

Nagyon kellemes fogású fonal, nagyon jó ezzel a fonallal dolgozni. Tudni kell róla, hogy a fonal nem olyan lágyan eső pihe – puha felhőcske, mintha 100 % akryl lenne az alapanyag. De pont ebben rejlik az előnye. Még kötve is, horgolva meg pláne nagyon szép tartása van a fonalnak. Karakteresebb minták számára tökéletes ez e fonal. Nagyon jó légáteresztő képessége lesz az elkészült darabnak, emellett könnyű kezelhetőséget is biztosít ez a fonal. Nem mondanám rá, hogy szezonális darabokhoz alkalmas, tavaszi – őszi – téli darabokhoz egyaránt alkalmas ez a fonaltípus. Emellett ajánlom ezt a fonalösszetételt kiegészítő darabokhoz is, mint párnahuzat, takaró, de sokan az amigurumi készítés alapanyagaként is erre esküsznek.

Webáruházunkban az Alize Cotton Gold fonal is megtalálható sok színben, mely szintén pamut – akryl keverék.

https://fonalda.com/alize-cotton-gold-pamut-akril-fonal

Akryl – bambusz:

Kellemesen puha, lágy fonal. A bambusz a fonalnak selymes fényt kölcsönöz. Azsúrminták gyönyörűen mutatnak ebből a típúsú fonalból. Az ilyen összetételű fonallal nagyon könnyű dolgozni, a kész darabot könnyű kezelni. Speciális kezelést nem igényel, akár mosógépben is mosható az elkészült darab. Nagyon jól szellőzik, emellett jó meleg tartó is. ”Nyáron hűt – télen fűt” típusú fonal. Minden évszakra ajánlom ezt az összetételt.

Poliacryl – t, polieszter – t, poliamydot tartalmazó fonalak:

Nem kell megijedni ezektől a szálaktól, jó célt szolgálnak! Többen tartanak a műszálas fonalaktól, sorolják a sztereotípiákat, hogy ez műanyag, nyikorog, izzad benne a viselője, stb…

A poliacryl fonallal már foglalkoztunk, a fonal kisokos 2. részében. Ezt a szálat használhatják önállóan, vagy egyéb alapanyaghoz keverve is. A végeredmény egy meglepően puha, simulékony, nagyon szerethető fonal.

Az egyéb szálakat általában természetes szálakhoz (pamut, gyapjú, alpaka) keverik, méghozzá azzal a céllal, hogy a természetes szálak használhatóságát, tulajdonságait javítsák. Tévedés azt hinni, hogy a természetes alapanyagú fonalak csak és kizárólag jó tulajdonságokkal rendelkeznek. A tiszta pamut fonal (fonal kisokos 1. rész) például kicsit merev tartású, és mosás során a méretéből veszíthet kicsit, némileg összemegy. A színe is fakul egy idő után az ebből készült holminak. Ezen tulajdonságok ellensúlyozására kevernek hozzá előszeretettel poliamydot, vagy poliacrylt. Így a késztermék mérettartása, és színtartóssága sokat javul.

A gyapjú fonal önmagában nem túl bőrbarát, az érzékenyebb bőrűeket szúrhatja, allergizál. Az ebből készült termékek kezelése nehézkes, hiszen csak hideg vagy langyos vízben lehet lötykölni, formára igazítva szárítani. Mosó-, szárítógép használata kizárt. Amennyiben a gyapjúhoz egyéb szálakat kevernek, ezen tulajdonságok azonban nagymértékben javulnak. A mesterséges szálak hozzáadásával a gyapjú – kevert szálas fonal akár mosógépben is mosható (superwash gyapjú), szúróssága, bőrirritáló hatása nagymértékben javul.

Ajánlom figyelmetekbe a Rellana cég termékeit, amit webáruházunkban megtalálhattok. Szinte minden alapanyag összetevővel találkozhattok a termékeikben, így mindenki kiválaszthatja a számára megfelelőt!

https://fonalda.com/rellana-fonal

A lycra vagy elasztán tulajdonképpen egy poliuretán szál, melyet a fonal alapanyagához keverve plusz tulajdonságokat szereznek a fonalnak. Nagyon rugalmas szál, ami saját hosszának akár 5 -7 – szeresére is megnyúlik, majd vissza alakul. A fonal összetevőihez keverve a fonalból készült holmik nagyon jó alaktartó, és visszaalakuló képességgel lesznek megáldva. Magyarul a lycrát tartalmazó termék még hosszabb használat után sem fog eldeformálódni, kinyúlni, illetve erre elég kicsi az esély. Emellett az ilyen fonalból készült holmik nagyon szépen illeszkednek a testhez, tehát érdemes belőle karcsúsított, testhez simuló darabokat készíteni. Az akryl – lycra összetételű fonal például fürdőruha készítésére is alkalmas pont emiatt. Horgolt bikinit lehet készíteni belőle, amit nem feltétlenül vízi sportokhoz ajánlanék, de napozáshoz tökéletes, és igazán különleges darab.

 

Összefoglalva tehát azt mondom, hogy a mesterséges szálaktól nem kell félni, bátran válasszatok olyan fonalat, mely tartalmaz ilyen szálakat. Kísérletezzetek, alkossatok! A fonal címkéjét mindenképpen olvassátok el, hiszen az pontos utasításokat tartalmaz a fonal kezelésére vonatkozóan.

A fonalda webáruházban minden fonalnál megtaláljátok a pontos összetevőket! Amennyiben kérdésetek lenne a fonallal kapcsolatban, kérdezzetek bátran, a webáruházban erre megfelelő kérdező – panel is található minden egyes fonalnál. Facebook oldalunkon is tájékozódhattok, ahol mindig friss információval, ötletekkel jelentkezünk!

Tartsatok velünk a következő alkalommal is, amikor is a fonalgyártókat fogom bemutatni!