| Fonalda, A fonal webáruház

Fonalda babahónap - 2. színválasztás

Előző cikkünkben a megfelelő fonalválasztásról volt szó.

Ezen a héten a színválasztást fogjuk részletezni, hiszen az esztétikai hatás egyik legfontosabb eleme a megfelelő szín.

A hagyományos értelmezés szerint kislányoknak rózsaszínt, fiúknak kéket választunk. Én azt gondolom, hogy a színválasztás sokkal összetettebb dolog, és a babaholmiknál is lehetünk bátrak, nyugodtan elszakadhatunk a rózsaszín – kék duójától.

A legkisebbeknek (csecsemők, és babák 4 hónapos korig) szánt holmik színét gondosan kell kiválasztanunk. Egyrészt a csecsemők bőre igen halovány, hamvas, igazi rózsaszínes baba bőr, tehát semmi esetre sem fog jól állni a babáknak az élénk szín, legyen szó üde kékről, vagy erősebb pink – ról. Ezeket a színeket tartsuk meg pár hónappal későbbre, amikor már kifejezetten jól áll az örökmozgóknak az élénkebb szín is.

Másrészt a babák az első időkben nem látnak élesen ugyan, de tökéletesen érzékelik a körülöttük lévő világot. Ebben az első időszakban finom, lágy, pasztellszínekkel érdemes őket körülvenni. Ezek a színek nyugtatólag hatnak a babára, stabil környezetet biztosítanak a számukra.

A babák növekedésével a szemük is folyamatosan erősödik, fejlődik, élesebben, kontrasztosabban látnak, a színeket is meg tudják különböztetni egymástól. Kb. 8 – 9 hónapos korukra már úgy látnak, mint a felnőttek. Ebben a korban már bátran lehet választani számukra élénkebb színeket, akár a ruhákban, akár a játékokban is. Sőt, ezek a színek kifejezetten ajánlottak számukra, hiszen ez is fejleszti (többek között) a látásukat.

Fontos szempont a színválasztásnál, hogy összhangot, harmóniát próbáljunk meg létrehozni a babaholmik színei között. Ha saját gyermekünknek választunk színeket, akkor nagy valószínűséggel azonos szín különböző árnyalatait válogatjuk össze egy – két kiegészítő színnel. Ritkán fordul elő, hogy az anyukák tiri – tarka összeállításban érzik jól magukat a babaszobában. (Leendő) Anyaként merjük azt mondani a barátoknak, látogatóknak, hogy ha kedveskedni szeretnétek valamivel, akkor ezt vagy azt szeretnénk, ilyen vagy olyan színnek örülnénk!

Ha ajándékba szánjuk a babaholmit, akkor a legtanácsosabb megkérdezni a szülőket, hogy milyen színnek örülnének. A babák születésekor a barátok, nagyik, ismerősök általában ajándékhegyekkel kedveskednek a babának, és a szülőknek. Amellett, hogy a szülők maguk is készülnek a baba születésére, és vásárolnak holmikat a csöppségnek, rengeteg ajándék holmi is fog érkezni hozzájuk. Hogy elkerüljük a ”csehovi szamovárgyűjteményt”, érdemes az ajándékozás előtt a szülőket megkérdezni, hogy mire van szükségük, és milyen színben gondolkodhatunk. Egyrészt az anyukák hatalmas örömmel készülnek a baba születésére, és általában van elképzelésük a babaszobáról, még a színekről is, hogy minek örülnének. Másrészről sok anyuka szeretne a hagyománytól eltérni, miszerint lányoknak csak rózsaszínt, fiúknak csak kéket vásárolunk. Lehet, hogy ha kék babaholmikkal állítunk be kisfiús szülőkhöz, nem veszik majd szívesen.

Az alábbiakban adunk pár ötletet színekhez, hogy milyen színek ajánlottak babáknak, kisgyerekeknek, miből készíthetünk babaholmikat.

Babakék, világoskék

Kisfiús szín, nagyon nem lőhetünk mellé ezzel a színnel, ha kisfiúnak készülnek az ajándékok, hacsak a szülők nem zárkóznak el ettől a ”hagyományos fiúszíntől”.

Bravo Baby középkék
Bravo Baby babakék
Soft and Easy égkék
Soft Baby Steps világoskék
Alize Baby Best babakék
Himalaya Dolphin Baby zsenília fonak kék

 

Babarózsaszín, rózsaszín

Tipikus lányszín, akár a lánybabák alapkészletének színe is lehet, hacsak a szülők nem zárkóznak el ettől a ”hagyományos lányszíntől”.

Bevallom, én két fiú gyerkőc után elvetemült rózsaszín párti voltam a kislányom megszületésekor, és rengeteg rózsaszín holmink van (volt).

Bravo Baby rózsaszín
Schachenmayr Soft and Easy rózsaszín
Alize Baby Best babarózsaszín
Alize Baby Best mini colors babarózsaszín
Soft Baby Steps pink
Himalaya Dolphin Baby zsenília fonak rózsaszín

 

Fehér

Klasszikus szín, fiúknak és lányoknak egyaránt választható, a tisztaság, frissesség szimbóluma is. Ezzel a színnel nem hibázhatunk. Önállóan is megállja a helyét, így gyönyörű letisztult darabok készíthetők. Más színnel kiegészítve igazán babás kombinációk hozhatók létre belőle.

Bravo Baby fehér
Schachenmayr Soft and Easy fehér
Alize Baby Best fehér
Soft Baby Steps fehér
Himalaya Everyday New Tweed fehér
Himalaya Dolphin Baby zsenília fonak fehér

 

Krém szín

Az alapszínek közé sorolható, nagyon finom, megnyugtató szín. Bármely alapszín tökéletes kiegészítője lehet, de önállóan is használható.

Bravo Baby natúr krém
Schachenmayr Soft and Easy natúr
Alize Baby Best krém
Alize Baby Best mini colors krém

 

Bézs árnyalatok, föld színek

Szinte minden alapszínnel jól kombinálható, semleges szín. Bár fiús színnek tűnik, akár lányok számára is használható kiegészítő színként. Krém színnel, kékekkel, rózsaszínnel is bájos kombinációk alkothatók belőle.

Bravo Baby teve
Schachenmayr Soft and Easy fehér
Alize Baby Best mogyoró

 

Sárga

Semleges szín, fiúknak – lányoknak egyaránt lehet választani. Igazán megnyugtató árnyalat, viszont figyelembe kell venni, hogy a sárga szín emberek esetében sápaszt, tárgyak esetében fakóbbnak láttatja a körülötte lévő tárgyak színét. Tehát ezzel a színnel óvatosan kell bánnunk. Leginkább kiegészítők színeként érdemes választani (pl. takarók, kiságyra kapcsolható tárolók), vagy ha alapdarabokat készítünk belőlük, akkor érdemes más színnel kombinálni a sárgát. Takarónak, hálózsáknak, de akár ruhadarabnak is alkalmas más színnel keretezve. Használhatunk hozzá krém, fehér, vagy mogyoró színt kiegészítésképp.

Bravo Baby napsárga
Schachenmayr Soft and Easy napsárga
Alize Baby Best sárga
Soft Baby Steps sárga
Himalaya Dolphin Baby zsenília fonak sárga

 

Menta szín

Leginkább fiúknak ajánlanám ezt a színt. Finom, babás szín, a fehéret, és a krém színt nagyon kellemesen kiegészítheti.

Bravo Baby menta
Schachenmayr Soft and Easy menta
Alize Baby Best menta
Alize Baby Best mini colors menta
Soft Baby Steps világos zöld
Himalaya Dolphin Baby zsenília fonak menta

 

Türkiz szín

A fiúsabb színekhez tartozik, önmagában és kiegészítő színként is remekül működik. A többség tart egy kicsit a türkiztől, túl élénknek gondolják. Azonban ebből a színből is létezik halványabb árnyalat. Másrészt a türkiz színét jelentősen finomítani lehet, ha fehérrel, vagy krémmel kombináljuk.

Lilák

Elsősorban lányoknak ajánlható szín, önmagában is megállja a helyét, de fehér vagy krém szín kiegészítéseként igazán nyugtató, relaxáló hatású szín.

Szürke, ezüst

Elsősorban kiegészítő színként ajánlott, önmagában túl hideg hatású lenne. A szürke azonban igazán letisztult, tiszta hatást kelt. Bátran lehet párosítani élénkebb színekkel, mert azok hatását nagyon szépen fogja tompítani a szürke. Fiúknak kékkel, türkizzel párosítva, lányoknak rózsaszínnel, lilával kombinálva alkothatunk belőle.

 

Nagyobb gyerekeknek (fél éves kor felett) használható színek

Piros, matrózkék

Akár önmagában is használható színek, mind fiúknak, mind lányoknak ajánlott. A két színt egymással, illetve fehérrel kiegészítve igazán dögös, vidám, tengerész hatású darabok készíthetők.

Pink árnyalatok, lilák

Elsősorban lányok számára ajánlott. Akár önmagában is megállja a helyét ezek a színek, de fehérrel, krém színnel tompíthatjuk a színek erejét. Igazán csajos színek, nagyon bájossá teszik az amúgy is cuki lánykákat ezek a színek.

Kékek

Fiúsabb szín, bármilyen kombináció elkészíthető belőle. Igazi kispasikat varázsol a fiúkból.

Zöldek

Igazán üdítő szín, önállóan is alkalmazható, de fehérrel, krémmel is nagyszerűen kombinálhatjuk. Kislánynak, és fiúnak is használhatjuk ezt a színt.

A következő cikkünkben a babák és gyerek számára készíthető darabok fazonjairól írunk majd. Kielemezzük, hogy mely fazonok ajánlottak, és melyek azok, amiket kifejezetten kerülni kell. Tartsatok velünk akkor is!