| Fonalda, A fonal webáruház

Projekt kezdés: Neked mindegy, mi van a kezedben? 1. rész

A kézimunka termékek piacán hatalmas választékot találunk, a kicsit bizonytalanabbak el is vesznek a kínálatban. Vannak klasszikus, és modernizált formájú és anyagú k is, emellett rengeteg kiegészítő termék lehet segítségünkre a kötés, vagy horgolás során.

De tényleg mindig a legújabbat kell megvennünk? És mik az azok a termékek, amire valóban szükségünk lehet a munka során? Ezeket a termékeket tekintjük most át.

Az első és legfontosabb kellék a hobbynkhoz, a tű. A horgolótűk készülhetnek műanyagból, fából, és fémből. Nem merném azt mondani, hogy az alapanyagot tekintve ez, vagy az a fajta a legjobb, és ezt kell választani. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, az alapján, hogy melyik alapanyagú tű a legkényelmesebb számunkra, melyikkel tudunk a legkönnyebben dolgozni? A különböző alapanyagú tűk ”másképp viselkednek” a horgolás során, ezért érdemes többféle tűt is kipróbálni. A műanyag tűkkel bizonyos alapanyagú fonalat nehezebb feldolgozni, mert a tű kevésbé csúszik, a gyengébb minőségű tűk a használat során akár sorjásak is lehetnek, emellett elég kemények, tehát vannak, akik számára ez a fajta tű nem kényelmes, mert feltöri az ujjukat.

A fa tűk (általában bambusz az alapanyaguk) kellemes fogásúak, könnyűek, könnyed munkát biztosítanak. Bizonyos fonalakhoz tökéletesen alkalmasak, míg mások inkább akadnak ezen a tűn.

A fém tűk könnyűek, kellemes fogásúak, jól csúszik rajta a fonal, tehát könnyen lehet velük dolgozni, Egyeseknél fémallergia miatt azonban gondot okozhat ezen tűk tartós használata, míg mások a keménységgel nem tudnak megbarátkozni.

Az alapanyagok kombinációja miatt nagyon jó választás lehet a műanyag nyéllel ellátott, fém horgolótű. A műanyag nyél kényelmes fogást, míg a fém kampó gyors munkát tesz lehetővé.

https://fonalda.com/horgolotu/milward-horgolotu

Ha vastagabb fonalakkal dolgozunk, akkor a vastagabb tű fogása miatt, a készülő holmi súlya miatt kezünket, és ujjunkat jobban terheljük. Különösen igaz ez, ha valami terjedelmesebb méretű, hosszabb munkaidőt igénylő terméket készítünk. Ebben az esetben nagyon jó választás lehet számunkra az ergonómikus tű, amely kéz-, és ujjkímélő kialakítású. A Prym ergonomikus tűi könnyűek, kézre állnak, még tartós, több órás használat esetén sem okoznak gyulladást ujjunkban, csuklónkban. Vastagabb fonallal dolgozók számára mindenképp ajánlott ennek a tűnek a kipróbálása.

https://fonalda.com/prym-extra-vastag-horgolotu

Mivel a horgolás során egyedi kéz-, és ujjtartást veszünk fel, érdemes mindenkinek többféle tűt is kipróbálni, hogy melyik lesz számára a legkényelmesebb, és legalkalmasabb. Én személy szerint a vastagabb fonalak esetén az ergonomikus tűre esküszök. Ugyan ennek az ára kicsit magasabb egy átlagos tűnél, de hosszú távon biztosan megéri az árát a kényelmes használat miatt. Átlagos vastagságú fonal esetében a fém kampójú tűket részesítem előnyben. Próbáltam műanyag kampójú tűket is, de többszöri használat után sem lettünk jó barátok :)

A kötőtűk terén is igen széles választék áll rendelkezésünkre. Az alapanyagot tekintve itt is megtalálhatjuk a műanyag, fa, és fém tűket. Alakját tekintve választhatunk zoknitűt, egyenes kötőtűt, és körkötőtűt.

A zoknitűk kisebb darabok készítésére alkalmas tűk. Ezekből 5 db alkot egy csomagot. A munkánkhoz 3-4-5 db tűt használunk egyszerre. A tűk a legtöbb esetben fémből vagy fából készülnek. https://fonalda.com/kototu/fem-zoknitu

Az egyenes tűk jelentik a klasszikus vonalat a kötőtűk piacán. Ezek különböző hosszúságúak és alapanyagúak lehetnek. Szinte bármilyen holmi készítésére alkalmasak.

A körkötőtű tulajdonképpen két tűfej összekötve valamilyen vezető szállal. A tűfejek készülhetnek fából, és fémből, a vezető szál lehet damil vagy fémszál. A körkötőtűt különböző hosszúságban választhatjuk.

Azt, hogy egyenes vagy körkötőtűt használunk – e a munkánk során, leginkább a készülő darab mérete határozza meg. Egy átlagos, közepes méretű pulóver elkészíthető egyenes tűvel is. Egy nagyobb méretű kardigánhoz, mellényhez vagy poncsóhoz, különösen egy denevérujjú felsőhöz viszont mindenképp körkötőtűt ajánlanék.

A körkötőtű választása során gondosan nézzük meg a tűfejeket összekötő anyagot. Az alacsonyabb minőséget képviselő damil a munkánk során megcsavarodhat, tekeredhet, ami az egész kötésünket magával viszi, így folyamatosan igazgatni kell munka közben a lelógó darabot. Bizonyos használati idő után a damil megtörhet, ez után már a fonal is akadni fog ezen a részen, ami amellett, hogy lassítja a munkánkat, a fonal szálát is kihúzhatja, tehát ez már esztétikai problémát is fog okozni.

Számomra leginkább a fém kötőtű vált be, méghozzá a Silber márkájú. https://fonalda.com/kototu/korkototu

Amellett, hogy a fém tűn könnyen csúszik a fonal, és emiatt nagyon gyors és kényelmes munkát biztosít, a tűfejek között sodronyos fémszál fut, amely egyáltalán nem tekeredik, és nem is törik – szakad. Az már csak hab a tortán, hogy az ára is nagyon kedvező. Ennél vannak sokkal márkásabb, és magasabb árú termékek is a palettán, de nekem személy szerint ez a típus nagyon bevált.

A knooking egy viszonylag új technika, kötve horgolunk. Technikai részletekbe nem szeretnék most belemenni (a knooking suli fejezetei letölthetők a Fonalda webárház oldaláról https://fonalda.com/blog/knooking-suli )

Az ehhez szükséges tű fémből készül, esetleg választhatjuk készletben is a tűket. Ilyenkor a tű végére csavarható damil (nem csavarodó fajta) is a készlet részét képezi.

https://fonalda.com/knooking-tu

A tuniszi tű a horgolás egy speciális fajtájának, a tuniszi horgolásnak az eszköze. Egy ”sima” horgolótűnél hosszabb, kampós végű tűt képzeljünk el, amely általában fémből készül. Választhatunk dupla végű tűt is.

https://fonalda.com/prym-tuniszi-tu-horgolotu

Nagyon fontos szabály a tű választásánál, hogy ne a termék ára legyen a döntő, ami alapján vásárolni fogunk később. Tudom, hogy a vevők árérzékenyek, így próbálunk minél olcsóbban, minél jobb minőségű terméket vásárolni, de kerüljük a szélsőségeket! Nem mindig a ledgrágább vagy legmárkásabb termék a legjobb számunkra, nem minden esetben nyújt többet a magas árú termék. Emellett a legolcsóbb termékek leírását mindenképp olvassuk át! A gyanúsan olcsó ár esetleg tömeggyártott, kínai minőséget takar, amivel hosszú távon biztosan nem járunk jól.

Ne feledjük, hogy személyre szabottan kell tűt választanunk, hiszen a kéztartás, a saját, egyedi technikánk miatt a saját igényeinkhez kell a megfelelő tűt megtalálnunk.

Választásunkban törekedjünk középkategóriás termék választására, azzal biztosan nem veszíthetünk, de ha bizonytalanok vagyunk, mindenképp kérjünk segítséget szakértő eladótól!

A cikk folytatása itt olvasható: https://fonalda.com/blog/projekt-kezdes-neked-mindegy-mi-van-a-kezedben-2-resz