Webshop kisokos – 1. rész (Alapvető információk)

A Fonalda alapvetően webáruházként kezdte működését, később a Fonalda fonalboltot is megnyitottuk. A vevőink kommunikációjából azt szűrtem le, hogy egyesek nem igazán értik, mi a különbség a bolt és a webshop között, ezért úgy gondoltam, hogy érdemes lenne beszélnünk erről, és tisztázni a félreértéseket.

Ezért összeszedtem egy helyre, hogy mit is jelent a webshop, miért és kinek érdemes/vagy nem érdemes webshopból vásárolni, illetve néhány olyan dolgot is elmagyarázok, ami az üzlet működésével kapcsolatos. A leírt tudnivalók (a törvényi vonatkozások kivételével) a Fonalda webáruházra vonatkoznak. Minden webáruház másképp működik, mások a szabályok, más a rendelés feldolgozás menete!

Az alapvető fogalommal kezdem, mit is jelent a webshop. A webshop egy internetes felületen működő értékesítési hely, leegyszerűsítve egy weboldal, ahol vásárolni tudsz. A termékekkel fizikálisan nem találkozol, nem tudod megfogni! A virtuális kosaradba teheted őket, majd beállítod a fizetési és szállítási opciókat, és ez alapján kiszállítják neked a rendelésed, illetve sok webshopnál már személyes átvételre is van lehetőség.

Ezzel szemben egy üzlet egy olyan hely, ahová fizikálisan is be tudsz lépni, ahol személyesen meg tudod nézni/tapintani a termékeket, tanácsot tudsz kérni, és a helyszínen vásárolni is tudsz.

A webshop felületén számos információ olvasható, de úgy tapasztalom, ezeket sokan nem értik, ezért próbálom leegyszerűsíteni a tudnivalókat.

  1. ÁSZF: jelentése Általános szerződési feltételek. Ezen a helyen gyakorlatilag azokat a szabályokat ismerteti a vállalkozás, melyek rád vonatkoznak, ha vásárolsz az adott webáruházból. Érdemes átolvasni, mert itt részletesen leírja a vállalkozás, hogy mi történik a rendelésed elküldése után, hogy kapod meg a termékeket, hogy kell fizetned, stb…. Fontos információk olvashatók itt, amik téged, mint vevőt érintenek.

  2. Adatvédelmi tájékoztató: Itt részletesen le van írva, hogy az adott webáruház milyen adatot kérhet el a vásárlás során, és a személyes adataidat milyen formában, és meddig őrzik meg. Több vásárló is jelezte, hogy nem akarja megadni a telefonszámát, vagy e-mail címét, mert ő szerinte ezt arra fogjuk felhasználni, hogy kéretlen leveleket fogunk küldeni neki hetente 324-szer, vagy hívogatni fogjuk őket. Ez nem így van!! Ezekre az adatokra azért van szükség, hogy a futárcég a kézbesítésről értesíteni tudjon benneteket, illetve mi információkat tudjunk küldeni nektek a rendelésetek menetéről. Gyakorlatilag a saját érdeketek, hogy ezeket az adatokat megadjátok, és kommunikálni tudjunk, ha a rendeléssel kapcsolatban bármiféle megbeszélni való lenne. Azt, hogy nekünk meddig kell az adatokat tárolnunk, és azt mire használhatjuk fel, az adatvédelmi törvény szabályozza (2011. évi CXII. törvény). Tehát a hiedelmekkel ellentétben az adatokkal nem azt csinálunk, amit akarunk 😊

  3. Ügyfélszolgálati idő: Az az időtartam (pl. 8 órától 15 óráig), amin belül a telefont felveszem, a rendeléseket feldolgozom, és a beérkező rendelésekre, levelekre, megkeresésekre reagálok. Az ügyfélszolgálati idő a weboldalunk jobb felső sarkában van feltüntetve. Az ügyfélszolgálati idő nem azonos a fonalbolt nyitvatartási idejével!! Ha a telefont nem veszem fel, az nem azt jelenti, hogy nem dolgozom, lehet, hogy épp mással beszélek, vagy épp vevő van az üzletben, és rá figyelek. Mindenképp vissza fogom hívni azt a számot, amiről kerestek!

  4. Nyitvatartási idő: A fonalbolt nyitva tartási ideje, ezen időtartamon belül tudsz az üzletbe bejönni vásárolni. ”A Kapcsolat” menüpont alatt találod nyitva tartási időnket. Pl. ha 15 óráig vagyok nyitva, akkor 14.59 – kor még be tudsz jönni, de arra már nincs lehetőség, hogy onnantól kezdve 20 percen keresztül nézelődj, és tanácsot kérj, stb. , kérlek, hogy ebben az esetben minél gyorsabban próbáld meg befejezni a vásárlást! Kérlek, hogy tartsátok tiszteletben azt, hogy a kereskedő is ember! A nyitva tartási idő lejártával a munkám nem fejeződik be, ez után kezdem az üzletet takarítani, a zárási feladatokat elvégezni.
    Mivel webshopként is működünk, a csomagokat az MPL – hez szállítom. Nem, nem jönnek a csomagokért, ennek több oka is van, nem szeretném részletezni. ”De hát még itt vagy, nem jöhetnék be? De hát csak 5 percet késtem, miért nem jöhetek be?” Többször is kaptam már ilyen választ a nyitvatartási időre. 3-kor lezárom pénzügyileg a napot. Ha 3 óra után jön be valaki (mert hát csak 2 percet késtem 😊 ), és akkor kezd el nézelődni, tanácsot kérni, válogatni, akkor először is újra meg kell nyitnom a napot pénzügyileg, másrészt a vásárlás után újból elvégezni a zárási feladatokat. Legkorábban is 3 óra 20 perckor tudok az ajtón kimenni.
    Tehát összességében lehet, hogy 2-3 percet késtél csak a nyitvatartási időhöz képest, de a végén 20 perccel később tudok elindulni! Higgyétek el, nem azért zárok be 3 órakor, mert nincs kedvem dolgozni :D A bolti nyitvatartás után még nagyon sok munkám van, amit nem tudok akkor elvégezni, ha az üzletben vagyok, beszélnek hozzám a vevők, csörög a telefon, stb….  Az üzlet bezárása nem a Fonalda rossz szokása 😊, minden üzletnek van nyitvatartási ideje, ami után nem lehet bemenni. Az egyik neves drogéria üzlet pl. a zárás előtt 10 perccel már jelez a belépőknek, hogy az üzlet zár, és legyenek szívesek iparkodni kifelé. Van olyan üzlet, ahol a zárás előtt 5 perccel már nem engednek be új vevőt.
    Nem azért, mert utálatosak, hanem azért, mert tudják, hogy annyi idő alatt nem fog végezni a vásárló. Az üzletekben a kereskedők rengeteg olyan munkát (nevezhetjük háttérfeladatnak is) végeznek, ami nem feltétlenül látszik a vevők számára, de időt visz el, meg kell csinálni. Tehát ha nyitvatartási idő után érsz oda, ne vedd sértésnek, ha zárva találod az üzletet. Nem ellened irányul!!