| Fonalda, A fonal webáruház

Fonalteszt - Himalaya Kuzucuk

A Himalaya cég kiváló minőségű fonalakat gyárt, az egyik különleges fonaluk a Kuzucuk. Sokan visszariadnak tőle, mert ”tetszik, tetszik, de mit lehet belőle egyáltalán készíteni?” Ezért összeszedtem pár ötletet, amit a Himalaya Kuzucuk fonalból meg lehet valósítani, és a személyes tapasztalataimat is leírom.

A Himalaya Kuzucuk fonal számomra első látásra szerelem. 20 dkg – sak a motringok, de sokkal többnek látszanak. A hatalmas motring tulajdonképpen egy nagy kupac, nagyon finom tapintású, pihe – puha szőr. Ha emlékeztek rá, sok – sok évvel ezelőtt lehetett vásárolni az akkori DOMUS áruházakban műszőrt, méghozzá méterre. Ez a fonal ahhoz a korábbi anyaghoz hasonlatos. A Kuzucuk fonal tulajdonképpen egy alapszálból áll, amin a szálra merőlegesen kb. 1 cm – es szálak ”lógnak”. Ez a sok – sok szőrszál adja a fonal testességét.

A Himalaya Kuzucuk fonalat lehet kötni, és horgolni is, bár a horgolás kicsit nehezebb művelet, mert a sok szőrtől nehezebb a szemet meglátni, amibe a tűt bökni kell. A kötésnél ugye egy tűn futnak a szemek, tehát ott egyértelműbb a szemképzés. Mindkét technikánál fontos szempont, hogy nagyméretű tűvel dolgozzunk! A gyártó 10 – es méretű tűt ajánl a fonalhoz, de (felhasználási céltól függően) még nagyobb tűt is elbír a fonal.
Én a fonalat kötéssel dolgoztam fel, 10 – es tűt használtam. Kötéssel nagyon gyorsan lehet látványos eredményt elérni, nagyon haladós ez a fonal. A kötés során néha a szőrszálakat arrébb kell ”hessegetni”, hogy jól lássuk a szemeket, de alapvetően könnyű dolgozni ezzel a fonallal.

A Himalaya Kuzucuk fonalból fotózási kelléket kötöttem, méghozzá babafotózáshoz készült egy kis alátét, illetve egy takaró. Ez tulajdonképpen egy téglalap alakú kelme, takarózáshoz egy kisebb, alátétnek egy nagyobb méretet kötöttem. A takaróhoz egy egész motringot használtam fel, az alátéthez (ezzel majd egy kosarat bélelnek ki, amibe a baba fekszik a fotózáskor) két egész motringot használtam fel. A kész kelme nagyon rugalmas, tehát mind oldalirányba, mind a hosszanti oldalon lehet még a kelmét húzni, így a kész kelme mérete még alakítható.

A kész kötemény telt fogású, meleg tartó, nagyon puha tapintású. A fonalról tényleg szinte csak jót tudok mondani. Egyetlen hátránya talán az, hogy ha elveszt egy szemet az ember, akkor visszabontani a kötést nagyon nehéz, hiszen a szőrök között megtalálni a hibát eléggé nehézkes. Úgyhogy kéretik nem hibázni.

A horgolással kapcsolatban nincs személyes tapasztalatom, ha ti már horgoltatok ebből a Himalaya Kuzucuk fonalból, akkor kérlek, küldjétek el a véleményeteket a fonallal kapcsolatban! Szívesen olvassuk a soraitokat!

Ha valaki olyan felületet szeretne a Himalaya Kuzucuk fonallal elérni, aminek jobb a tartása, akkor azt javaslom, hogy válaszon a fonalhoz egy alapszálat, és ehhez fogja hozzá a Kuzucukot. Ebben az esetben a tűméretet megfelelően kell megválasztani, mindenképp 10 mm – esnél nagyobb tűt javaslok, 12 – es, vagy 14 – es méretet legalább! Alapszálnak leginkább tiszta pamut, vagy nagy pamut tartalmú fonalat javasolnék, Schachenmayr Cataniát, Peach Cottont, vagy Alize Cotton Goldot!

A Himalaya Kuzucuk fonal nagyon sokoldalúan használható. Könnyűszerrel készíthetünk belőle mellényt, vagy kabátot. Mostanában különösen trendi a ”szőrmellény”.
Kiegészítőként is megállja a helyét, köthetünk belőle prémgallért, ami szinte bármilyen kabátot feldob, és egyedivé varázsol. Különleges táskák is készíthetők belőle.

Természetesen amigurumi is készíthető belőle, az állatszőr imitálására tökéletes ez a fonal! Egyik kedves vevőnk, Demjén Bernadett, unikornisokat készít a fonalból, méghozzá csodálatos darabok kerülnek ki a keze alól!
A fonallal összességében pozitív tapasztalatim vannak, mindenképp írjátok fel a bakancslistára, és merjetek belebökni!