| Fonalda, A fonal webáruház

Fonalválasztás: Hogyan NE válasszunk fonalat?

A készülő darabunk egyik alappillére a fonal.

A kész darab minőségét, tartósságát, és tetszetősségét is egyértelműen meghatározza a választott fonal milyensége, és minősége.

Egy 1975 – ben megjelent Fürge Ujjak könyvében olvasható a következő pár mondat, ami a modellekre, és a kötött – horgolt darabokra vonatkozó örökérvényű igazság:

„... Ám mindegyikre egyaránt érvényes, hogy igazán szép csak jó fonalból készíthető, mert silány alapanyagból a legkülönlegesebb, legmunkaigényesebb minta is megnyúlik, formáját veszti.”

„... Köztudott, hogy a jó minőségű fonalból készült darabok tartósak, nem gyűrődnek, nagyon mutatósak, s ami ugyancsak lényeges: ha ráuntunk – átalakíthatóak, variálhatók.”

Ez el is mondja a siker egyik titkát, a kulcsszó a JÓ FONAL. Én annak a híve vagyok, hogy ha kötök, vagy horgolok valamit, akkor az minőségi alapanyagból készüljön. Bárhol veszed a fonalat, ügyelj arra, hogy címkével ellátott, beazonosítható alapanyagból készült fonalat válassz. Tudom, hogy sokan vannak, akik imádnak kézimunkázni, de nem tudnak sokat fordítani az alapanyagra. Ezért olcsó, vagy olcsóbb fonalakra vadásznak. Én azonban úgy gondolom, hogy itt is érvényes az olcsó húsnak híg a leve mondás. A korábban már használt, és átgombolyított fonalakhoz nagyon olcsón lehet hozzájutni. De ezek a használat, és a bontás, illetve visszatekercselés következtében már vesztettek a minőségükből. A szakítószilárdságuk már romlott, hiszen már egyszer feldolgoztuk őket, és ez tovább csökkent a bontás következtében. Ez azt jelenti, hogy ez a fonal könnyebben fog szakadni, a kész darab hajlamosabb lesz a lukadásra, a szemlefutásra.

A szál felülete szintén a korábbi használat miatt bolyhosodott. Ha ezt még mi is feldolgozzuk, nem fog szép felületet eredményezni.

Mivel ezek a fonalak korábban vásárolt, és feldolgozott termékek, a fonal címkéje nagy valószínűséggel már nem lesz meg. Az eladó vagy emlékszik, vagy nem, hogy mi is volt az alapanyag. Ennek ismerete azonban nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az elkészült darabot megfelelő módon kezeljük. Ha csak egy kis mennyiségű gyapjúszál is van a fonalban, akkor már különleges kezelést igényel az adott darab. Ha erről nem tudunk, akkor az elkészült darab az első mosásig lesz szép és hordható. Az első, nem megfelelő mosás és szárítás tönkre teheti a sok óra alatt elkészült darabunkat.

A másik gyenge láncszem a fonalturkáló. Az ott vásárolható fonalak jobb esetben címkével ellátottak, de ami biztos, hogy csak korlátozott mennyiség áll rendelkezésre egy – egy színből, vagy egy – egy fajta fonalból. Ha esetleg nem elegendő a fonal az adott projekthez, akkor szinte nulla az esély arra, hogy ugyanabból a fonalból fogunk találni utánpótlást. Anélkül pedig nagyon nehéz lesz befejezni a munkánkat.

Törekedjünk arra, hogy megbízható helyről, tehát hivatalosan működő fonalboltból, vagy webáruházból vásároljunk fonalat! Mindkét helyen garanciát kapunk a minőségre, hiszen a vásárlók védelme ilyen esetben megillet bennünket. Ha nem vagyunk elégedettek a fonallal, akkor ezeken a helyeken gond nélkül orvosolják a problémánkat.

Kerüljük a használt, és áttekercselt fonalakat, a facebook oldalain, ”feketén” értékesítő személyeket, az ismeretlen helyről származó, jónak tűnő és olcsó fonalakat. Hosszú távon megtérül a minőségi alapanyag ára!! Mellesleg már sok hivatalosan működő bolt kínálatából lehet választani, a Fonaldában folyamatosan vannak akciók is, tehát érdemes szétnézni először ezen fonalak között, ha spórolni szeretnénk!!

A kulcsszó tehát a fonalválasztásnál: Minőségi alapanyagot – szakkereskedésből!! A sorozat következő része a MIT VÁLASSZUNK kérdésre fog válaszokat adni.