| Fonalda, A fonal webáruház

Fonalválasztás: Hogyan válasszunk fonalat?

Az előző részben azt fejtettem ki, hogy MIT NE válasszunk. Ebben a fejezetben arról fogok írni Nektek, hogy milyen alapanyagot vásároljunk, hogy a munkánk végeredménye végül tökéletesre sikerüljön.

Szépet és jót csak minőségi alapanyagból lehet készíteni.

A fonalak alapanyagát minden esetben a tervezett darabunkhoz kell igazítani. Nem igaz az az állítás, hogy minden fonal minden célnak megfelel. Többször találkoztam már azzal a jelenséggel, hogy vannak, akik csak pár féle fonalat ismernek, és ezért ők mindent ebből készítenek. Tipikus példa erre a Catania fonal. Ez néhány embernél ”beégett”, és ők minden esetben Cataniát vásárolnak. Ebből horgolnak figurát, ebből kötnek kardigánt, ebből készül még a gyerektakaró is. Ez nagyon rossz beidegződés!! Le is írom, hogy miért.

A különféle termékeket különféle élethelyzetben használjuk, pont ezért ezek különféle igénybevételnek vannak kitéve. Ha kiválasztunk egy fonalat, akkor az a fonal egyféleképpen tud ”viselkedni”, valamilyen tulajdonságokat fog produkálni a használat során. Ez bizonyos termékeknél előny, viszont másoknál óriási hátrány! Nem fog másképp viselkedni, ha babatakarót kötünk belőle, csak azért mert mi azt várjuk el tőle. Mondom is a gyakorlati példát rá, hogy érthetőbb legyen, mire gondolok.

Legyen a kiválasztott fonal a Catania, mert a legtöbbször sajnos ezzel fordul elő, hogy mindenre ezt akarják használni a hölgyek. Ennek a fonalnak az alapanyaga 100 % pamut.

Kötve és horgolva egyaránt fel lehet használni. A fonalból készült holmi (az alapanyag miatt) könnyen kezelhető, akár mosógépben is mosható, könnyen tisztítható. Ez hatalmas előny a napi használat során. De pont a fonal alapanyagából ered a legfontosabb használati tulajdonság is, a finomság. Akár kötjük, akár horgoljuk a fonalat, a végeredmény egy kissé sprőd, de erős tartású darab lesz. A kötéssel kicsit lágyítani lehet a fonal merevségén, de biztos, hogy nem egy lágyan omló darabot fogunk kapni.

Ez a tulajdonság nagyon előnyös, ha pl. figurát szeretnénk horgolni (amigurumikat), párnahuzatot kötünk, tányéralátétet, edényfogót, vagy asztali futót, stb. készítünk, hiszen ezeknél alapvető követelmény a szép tartás, a formatartás, és a könnyű kezelhetőség. De nem előnyös, ha egy gyerektakarót készítenénk belőle. Hiszen egy kisgyerek bőre érzékeny. Nem lesz kellemes érzés számára, ha egy sprőd, merev takaróval érintkezik, annál jobban szereti viszont a pihe – puha, simogató érzést adó fonalakat. A pamut fonal másik jellemzője, hogy nagyobb darabok esetén nehéz lesz a súlya. Ha pl. kardigánt készítenénk a fonalból, akkor egyrészt az nem fog ránk simulni, merev tartású lesz, másrészt egy csípőig érő kardigánnak elég nagy lesz a súlya is, ami nem kellemes viselet, emellett a házi körülmények közötti mosást – szárítást is nehezíti.

A szárítást nagyon óvatosan kell végezni, hiszen a kardigán a pamut alapanyag miatt sok vizet vesz fel, centrifugálni nem szabad, ellenben fektetve kell szárítani. Ha nem megfelelően végezzük a szárítást, akkor a nagy súly miatt darabunk megnyúlik, eldeformálódik, és kárba vész a munkánk. Nem szeretnék lebeszélni senkit erről a fonalról, hiszen ez egy kiváló minőségű fonal! DE nem lehet minden célra felhasználni!! Ez a típúsú fonal tökéletes amigurumihoz, kisebb dekorációs kellékekhez (futó, csipketerítő), ruhadarabok közül leginkább a szellős, nyári felsőkhöz, vagy a jó tartást igénylő szoknyákhoz. Más célra egyéb fonalat célszerű keresni!

A fonalak alapanyagairól, és ezek tulajdonságairól, használhatóságukról már megjelent egy cikksorozat a Fonalda blogon, kérlek benneteket, hogy ezt is olvassátok el, sok hasznos információ található a cikkekben. Itt tudjátok elolvasni a cikk-sorozatot:
http://fonalda.com/fonal-kisokos

A következőkben pár alapanyag ajánlást teszek, hogy melyik felhasználási célhoz milyen alapanyagot érdemes keresni. Természetesen ez csak ajánlás, a fonalválasztást elsősorban a készíteni kívánt fazon határozza meg, illetve az, hogy ki lesz a viselője a darabnak!

Gyerek takaró:

Antipilling akryl, zsenília (100 % polyester) microfaser akryl, bambusz tartalmú fonalak

Gyerek felsőruházat, kardigán, pulóver, mellény, ruha – szoknya, stb:

Szinte minden fonal felhasználható erre a célra, akryl, gyapjú, superwash gyapjú, bambusz tartalmú fonalak, len, stb.
Jó tartást igénylő szoknyákhoz pamut, vagy pamut – akryl, bambusz – akryl keverék

Felnőttek számára készülő felsőruházati darabok, pulóver, mellény, kardigán:

100 % pamut kivételével bármilyen alapanyag

Felnőttek számára készülő nyári felsők, ruhák, szoknyák:

bármilyen alapanyag, bizonyos fazonokhoz pamut, pamut – akryl keverék, bambusz tartalmú fonalak

amigurumi:

pamut, paumut – akryl keverék, zsenília

asztali futó, csipketerítő, edényfogó, tányéralátát, stb.

pamut, pamut – akryl keverék

Néhány alapvető ajánlás a felhasználáshoz:

  1. babaholmik készítésére minden esetben antipilling (nem szöszölődő) fonalat célszerű használni. Kerüljük a túl merev, sprőd fonalakat, ez a babák bőrének nem nyújt kellemes érzést!
  2. Érzékenyebb bőrű gyermekek és felnőttek számára ne használjunk gyapjúból, vagy állati szőrökből készült fonalakat, ezek az arra érzékenyeket szúrhatják, allergizálhatnak. Válasszunk helyette akryl-t, bambuszt, len –t.
  3. Téli projektekhez ajánlott a gyapjú tartalmú fonal, vastagabb akrylok.
  4. Nyári projektekhez ajánlott jó légáteresztő, bőrbarát alapanyagot keresni, bambusz, len, microfaser akryl nagyon előnyösek.

A fonalak kínálata szezonról – szezonra bővül, újabb alapanyagok, újabb alapanyag – kombinációk kerülnek piacra, mindenképpen érdemes kísérletezni az új fonalakkal, új alapanyagokkal, hiszen a lehetőségek tárháza végtelen.

A következő részben a fonalak címkéjéről, és az azon feltüntetett információról olvashattok majd egy áttekintést. Tartsatok velünk legközelebb is!