| Fonalda, A fonal webáruház

Planned pooling

avagy mit lehet kihozni egy színátmenetes fonalból?

A Planned Pooling egy különleges technika, amivel a színátmenetes fonalból különböző mintákat lehet kicsalogatni.

Sokan azért nem választanak színátmenetes fonalat, mert azt gondolják, hogy azzal csak csíkos mintát lehet ”előállítani”. A csíkos kövérít, a csíkos unalmas, mindegyik fonal ugyanolyan, csak a színek változnak…… Ez csak pár indok a sok közül, hogy miért nem választják a színátmenetes fonalakat. De ezzel a technikával egy magasabb szintre emelhetjük a színátmenetes fonalakkal való munkát.

A Planned poolinghoz nem lehet akármelyik fonalat használni. Olyan fonalra van szükségünk, amely:

  • röviden színátmenetes
  • röviden színátmenetes, és ugyanolyan színek váltakoznak a fonalban
  • röviden színátmenetes, ugyanolyan színek váltakoznak a fonalban, és a színátmenetek nagyjából ugyanolyan hosszúak

Nem alkalmas a planned pooling technikához az a fonal, amely

  • hosszan színátmenetes
  • a színek nem következetesen követik egymást, vagy
  • az egyes színek hossza a fonalban nagyon eltérő

A pooling technikát mind kötve, mind horgolva alkalmazhatjuk. Kötés esetén sima kötéssel, horgolás esetén rövidpálcákkal érdemes készíteni.

Ha sikerült kiválasztanunk a megfelelő fonalat, akkor az első feladatunk a pooling technikával, hogy kötéspróbát, illetve horgoláspróbát készítsünk. Meg kell számolnunk, hogy az egyes színekből hány szemet tudunk kötni, vagy horgolni. Ezután igénybe kell vennünk a planned pooling tervező program segítségét. (A planned pooling program ide kattintva érhető el.) Ennek a programnak a használata nagyon egyszerű, nem kell tőle megijedni! A programban be kell állítanunk, hogy mely színekből áll a fonal, ezt egy színpalettáról tudjuk kiválasztani. Ezután be kell írnunk a programba, hogy melyik színből hány szemet tudtunk kötni / horgolni. Ezután már nincs más dolgunk, mint az utolsó ”cellába” beírni, hogy hány szemet szeretnénk kötni / horgolni. A program automatikusan kidobja, hogy ezekkel a színekkel, ennyi kezdő szemszámmal milyen mintát tudunk előállítani.

A végső lépés, hogy elkezdünk kísérletezni. Írjunk be több, vagy kevesebb szemszámot a program megfelelő cellájába, meglátjuk, hogy hatalmas különbségek lesznek a mintában.

Ha a program alapján kiválasztottuk a nekünk tetsző mintát, akkor nincs más hátra, mint előre, a gyakorlatban is meg kell valósítanunk a leírtakat. Tűre fel, és kössük / horgoljuk meg az adott szemszámot.

A programban van még egy különlegesség, mégpedig az, hogy be lehet állítani, oda – vissza, vagy körbe kötünk – e  a munkánk során. A kötés módja is befolyásolja az elérhető mintákat.

Mutatok is egy példát erre. A programban beállítottam, hogy a kék – barna színek váltakoznak, a színek mellé szemszámot is beírtam természetesen. Majd elkezdtem kísérletezni a kezdő szemszámmal.

26 szemmel

Planned pooling 26 szemmel

33 szemmel

Planned pooling 33 szemmel

58 szemmel

Planned pooling 58 szemmel

 

Most nézzük a különbséget az oda – vissza-, és a körkötés között

34 szemmel oda-vissza

Planned pooling 34 szemmel oda-vissza

34 szemmel körkötéssel

Planned pooling 34 szemmel körkötéssel

44 szemmel oda-vissza

Planned pooling 44 szemmel oda-vissza

44 szemmel körkötéssel

Planned pooling 44 szemmel körkötéssel

 

Láthatjuk, hogy ugyanabból a fonalból, pusztán a szemszám változtatásával micsoda óriási különbség érhető el a mintákban. Kezdjünk el kísérletezni bátran, és meglátjuk majd, hogy a fonalakat egész más szemszögből fogjuk vizsgálni. Kis idő múlva azt fogjuk észrevenni magunkon, hogy a fonalakat színeit nézegetjük aszerint, hogy milyen hosszak az átmenetek, és mit lehet belőlük kihozni.

Vannak olyan fonalak, amik tökéletesen alkalmasak a planned pooling technikához, pl. a Red Heart termékcsalád egyes termékei.

A Red Heart Soft és a Red Heart Soft Baby Steps színátmenetes változatai azon fonalak, amikkel érdemes kísérletezni. Én a Soft vanília árnyalatát választottam, amivel kipróbáltam ezt a technikát.

20 szemmel oda-vissza kötéssel

Planned pooling 20 szemmel oda-vissza

28 szemmel

Planned pooling 28 szemmel

 

Nagyon érdekes kísérlet ez, és magam is tapasztaltam, hogy új világ nyílik meg a számomra a színek világában. A színátmenetes fonalak nem csak csíkokat tudnak, merjünk bátrak lenni, kísérletezzünk, használjuk a programot! Csodás eredmény születhet a kísérletezésünkből!