| Fonalda, A fonal webáruház

3. Alapvető szempontok babaholmik készítésénél

Amikor baba születik a családban, vagy ismerőseink körében, igyekszünk valami szép, és egyben hasznos dolgot ajándékozni. A kézimunkázók sokszor kézzel készült babaruhával kedveskednek a piciknek.

Amikor baba születik a családban, vagy ismerőseink körében, igyekszünk valami szép, és egyben hasznos dolgot ajándékozni.

Az újszülöttek, illetve a legkisebbek (pár hónapos korig) a nap legnagyobb részét alvással töltik. A babák nagy része hason, mások háton fekszenek. Minden esetre a legkisebb ruhadaraboknál mindenképp figyelni kell arra, hogy kemény gombok ne kerüljenek se a hátrészre, se a mellkasra, hiszen ezek nyomják a babát!

Megoldás: ha nagyon muszáj a záródás miatt valamivel ellátni a babaruhát, akkor inkább patentot válasszunk. Ezek jóval kisebbek a gomboknál, és nem fogja nyomni a picit. Most már ezek közt is nagy a választék, választhatunk fémből, és műanyagból is, millió féle színből, ami jól fog passzolni a babaruhához. Érdemes műanyag patentot választani, ez egyáltalán nem okoz kellemetlen érzést a babának.

 

 

A babák nem szeretnek öltözködni. Nehezen viselik, ha valami az arcukhoz ér, ezért azokat a darabokat, amiket a fejükön kell áthúzni, nagyon nem kedvelik. Emiatt kerüljük a fejen áthúzható, nehezen a babára adható, ”bonyolult” darabokat.

Megoldás: válasszunk átlapolható fazonokat, vagy ha már mindenképp belebújós holmit szeretnénk készíteni, ügyeljünk arra, hogy a fejkivágás elég bő legyen!

 

 

Kerüljük azokat a darabokat, amik a felnőtt ruhák lekicsinyített másai, azonos fazonnal! A babák komfortérzete mindenek előtt fontos, ezért a karcsúsított, szűk ujjal készülő kabátkák, a szorosabb záródással ellátott nadrágok nem praktikusak számukra. Ezek a holmik nagyon cukik, ha a kezünkbe fogjuk őket, de a babára adni őket kész kínszenvedés. Elakad a kezük, a lábukat nehéz kibújtatni a kis lábrésen, a pelus - bugyor nem fér a kis nadrágba, a karcsúsított kabátka alá nem fér még egy réteg ruha (pedig a babáknál nagyon fontos a réteges öltözködés), stb.

Megoldás: próbáljunk a babaholmikat rugalmas anyagból készíteni, a karkivágást, és a lábrész nyílását rugalmas lezárással megoldani, és alapvetően a ruhákat megfelelő testbőséggel elkészíteni!

 

 

Kerüljük a túl nagyra méretezett ruhákat, amik azzal a felkiáltással készülnek, hogy nem baj, ha nagy, majd belenő! A túl nagyra méretezett ruhákat nem csak azért nem fogja ráadni az anyuka a babára, mert lóg a babán, elveszik benne és ez nem túl szép látvány, hanem azért sem, mert ezek a ruhadarabok kényelmetlenek a pici számára. Ha túl nagy pl. a kabátka, akkor gyűrődhet a felesleges anyag a baba hátán, hasán, kezén, és ez bizony kényelmetlen neki a fekvésnél. Ha kétszer – háromszor fel kell tűrni a felső ujját, az a vastag anyag miatt szintén kellemetlen érzés a picinek. Ha nagy a sapka, akkor túlságosan rácsúszik a baba homlokára, vagy nyakára, esetleg a szemére, ami miatt biztosan kiabálni fog. Ha túl hosszú a sál, akkor sem lehet többszörösen a nyakára tekerni, viszont lógatva leér a bokájáig, ami zavaró lehet a szabad mozgásban.

Megoldás: igyekezzünk megfelelő méretű ruhadarabot készíteni a baba számára. Ha nagyobb méretet készítünk az épp aktuális méretnél, akkor ne haragudjunk meg, ha a szülők nem adják rá azonnal a csemetére az ajándékot, hiszen az nem biztos, hogy kényelmes lesz neki. A picik az első fél évben rohamosan nőnek, egy – egy darabot hetek alatt kinőnek, biztosan hamar belenőnek a nagyobb méretbe is, és sor kerül a mi ajándékunkra is :)

 

 

A babák hőérzete, és hő leadása más, mint a felnőtteké. A picik testhőmérséklete alapvetően magasabb a nagyobb gyerekekénél, emellett a sok fekvés miatt hamarabb bemelegednek. Nagyon fontos a számukra készülő daraboknál a jó légáteresztő képesség, emellett a meleg tartás. Ezért a nekik készülő darabhoz igyekezzünk minél természetesebb-, illetve jól szellőző anyagot választani.

Megoldás: Részesítsük előnyben a természetes alapanyagokat, pamutot, gyapjút, bambuszt, lent. Manapság már ”baba – gyapjú” is kapható, ami gyapjúból készül ugyan, de olyan technológiával, hogy a baba bőrét nem irritálja majd az anyag. Emellett bababarát, bőrbarát, jól szellőző akryl anyagok vannak a piacon, amik nem allergizálnak, és tökéletesen megfelelnek a babaholmik készítéséhez alapanyagként. A bababarát anyagok a mozgásban sem korlátozzák a piciket, hiszen a szál rugalmassága miatt engednek a mozgás közben, és szabad mozgást tesznek lehetővé.

 

Az alapanyagokról itt olvashattok bővebben:

https://fonalda.com/blog/fonalda-babahonap-1-fonalvalasztas

 

Cikksorozatunk következő részében a hasznos, és a felesleges darabokkal foglakozunk majd. Szót ejtünk róla, hogy mely darabokra van leginkább szükség egy baba születésekor.  Tartsatok velünk legközelebb is!